Lokosica Jelena Kajfeš

Rukomet

Kada je došla u našu redakciju, i ženski i muški dio postave Radija Križevci nakratko je ostao bez daha. Visoka crnka, dugokosa i dugonoga naša Križevčanka, misica, rukometašica mlinarica, trešnjica, lokosica Jelena Kajfeš pristala je biti gošća naše Sportske emisije ovoga ljeta kada je bila u posjetu svojoj obitelji u svom rodnom gradu. Izuzetna sportašica starog kova s osobitim osjećajem za gol oduvijek je plijenila pažnju svojom igrom, ali i pojavom.
Prvo pitanje koje se nametnulo kada je započeo službeni dio razgovora bilo je zašto prirodna ljevakinja rukomet igra desnom rukom. Jelena nam je skromno, u svom stilu odgovorila da su, kada je počela trenirati rukomet na školskom igralištu Osnovne škole Ljudevita Modeca, sve djevojčice igrale rukomet desnom rukom pa je njoj bilo glupo igrati lijevom i isticati se. Istaknula je da joj je to zasigurno i najveća sportska pogreška jer ljevoruke igračice njezina kalibra igraju u najjačim europskim premier-ligama za najjače europske klubove. Izvrsna je naša Jelena i kao desnoruka; u svakoj ekipi u kojoj je igrala brzo se svojom voljom, iskustvom, znanjem i željom za igrom prometnula u vođu. Jelena je karijeru započela u križevačkom lokalnom klubu Mlinar Križevci pod vodstvom trenerice Marjane Fržović, bivše igračice rukometnog kluba Trešnjevka i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture, koja je vrlo brzo prepoznala Jelenin neosporni talent. Od najmlađih je dana rukometnu igru imala u malom prstu. Ubrzo je započeo Jelenin zvjezdani put u mlađim starosnim kategorijama gdje je na gotovo svakom odigranom turniru odnijela medalju, ekipnu ili pojedinačnu, onu za najboljeg strijelca ili igračicu.

Izvor: Jelena Kajfeš

Tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja igrala je u rukometnom klubu Mlinar, a s početkom fakultetskoga obrazovanja na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Jelena je prešla u zagrebačku Trešnjevku, gdje je igrački napredovala i stasala u vrsnu prvoligašku igračicu. Nakon nekoliko sezona provedenih u Trešnjevci dobila je poziv iz ženskog rukometnog kluba Lokomotive da postane njihovom igračicom. Bio je to velik izazov za Jelenu – dobiti poziv od kluba koji je svake godine izravni konkurent Podravci za osvajanje prvenstva Hrvatske. Izvrsno se snašla i tamo, istaknula se kao opasna napadačica kojoj je i najmanja rupa dovoljna da se provuče i zabije gol, ali i kao izvrsna igračica u obrani. Malo tko razumije rukomet poput Jelene. Kazala nam je da su je sve suigračice s kojima je igrala u klubovima nečemu naučile, odnosno da se sama trudila preuzeti ono najbolje od svake. Kada joj je postavljeno pitanje što joj je najslađe u igri, jer je očigledno koliko uživa igrajući rukomet, odgovorila nam je da je to trenutak kada prebaci loptu u lijevu ruku pa joj dođe prirodni instinkt da zapuca istom rukom na gol. Naravno, obično se takav šut i realizira. O planovima za budućnost Jelena nije mnogo govorila premda ih ima nekoliko. Prvotni joj je plan bio nastaviti karijeru u Lokomotivi, ali izgleda da se naša sugrađanka umorila od 19 uzastopnih godina igranja rukometa i malo se želi odmoriti. Mi je u svakoj njezinoj namjeri podržavamo jer svaki čovjek dođe do granice kada poželi ili treba raditi nešto drugo u životu. Jelena, sretno! 🙂 (M.M.)

Pratite nas na društvenim mrežama!