Slatki batat – još uvijek nova kultura

Cirkvena

Uz stočarstvo i ratarstvo obitelj Kušec iz Cirkvene bavi se i uzgojem batata, još uvijek rijetkog na našem području, ali namirnice koja u pojedinim domaćinstvima nalazi put do stola.
O uzgoju batata razgovarali smo sa Zlatom Kušec.
„Krenuli smo s 2000 sadnica, svake godine povećavali njihov broj i sada ih na 2,5 hektara imamo 50 000. Što nas je potaklo na to? Jedan prijatelj iz Zagreba bavio se uzgojem batata, a moj mu je suprug pomagao i sam se zainteresirao za to. Bavimo se svinjogojstvom; imamo 350 svinja u tovu, 10 komada stoke, 35 hektara vlastite zemlje za kukuruz, soju, livade i sada batat. Željeli smo započeti neki novi posao i tako smo počeli s batatom. Svi su u početku bili pomalo skeptični, ali polako ljude privikavamo i učimo što je to batat i koja je njegova vrijednost. Time se bavimo već osam godina i za to vrijeme stekli smo iskustvo i dobro upoznali ovu kulturu.“

Na pitanje ima li puno posla i je li to zahtjevna kultura Zlata Kušec odgovara:
„Posla ima, ali to je kultura koja se sadi pod najlonom pa nema okapanja i plijevljenja. Sadi se kad prestane opasnost od mraza, uglavnom od 10. svibnja do 1. lipnja, a berba je upravo u tijeku. Počela je nešto ranije, oko 15. kolovoza i trajat će još cijeli rujan. Batatu odgovara rahlo i dobro obrađeno tlo, ne voli previše vlage. Važna je jesenska obrada tla, a podloga je žitarica ili soja, dok kukuruz nikako ne dolazi u obzir. Tako kaže struka i mi se toga držimo. Tvrtke s kojima kooperiramo imaju svoje stručnjake i radimo prema njihovim stručnim savjetima. Dosada smo kupovali sadnice, a od ove smo godine krenuli s vlastitom proizvodnjom, što nam smanjuje trošak ukupne proizvodnje.“

Izvor: OPG Kušec

Zlata Kušec ističe da je ova godina za proizvodnju batata bila zadovoljavajuća, bez većih štetnika kao što su miševi i voluharice, pa nema ni puno oštećenja na gomolju.

„Tržište imamo osigurano jer bez glavnog otkupljivača ne bismo mogli posaditi toliko batata, a isporučujemo ga uglavnom u Zagreb i okolicu. Posla ima najviše kod branja pa uz obitelj ponekad pomognu i susjedi. Međutim, i tu smo si olakšali vadilicom krumpira koju smo prilagodili za vađenje batata.“

Od batata se mogu napraviti razna jela, slatka i slana, samo treba mašte i volje, smatra Zlata Kušec uz čiju su pomoć nedavno održani i Dani batata u Cirkveni. Iako ga mnogi zovu slatkim krumpirom, vjerojatno zbog gomolja, on nema veze s krumpirom jer ima sasvim drugačija svojstva.

„Batat je puno zdraviji, slobodno ga jedu i dijabetičari. Proizvodimo četiri vrste batata: bijelo-bijeli, crveno-bijeli, narančasti i ljubičasti, a najveća je potražnja za narančastim. On je i najslađi. Ja, naprimjer, pečem kruh od batata; izgledom je malo neobičan, ali kad ga probaju, svima se dopadne. Radila sam pekmez, tjesteninu, pite, slance, kremšnite, faširance s tunom, stavljam ga u razna jela, dinstam s paprikom i šunkom. Može biti prilog i glavno jelo. Treba samo isprobavati. I mlado lišće batata također je upotrebljivo i zdravo. Napravimo ga na salatu s bučinim uljem ili se blanšira i napravi tjestenina. Mnogi dolaze k nama, traže savjete i uvijek im dam recepte.
U Cirkveni su htjeli napraviti nešto novo. Kao što u pojedinim mjestima postoje Dani jabuka, grožđa, jagoda, tako su ovdje odlučili napraviti Dane batata. Ove su godine bili drugi po redu s još većim odazivom posjetitelja nego lani. Bilo ih je iz Križevaca, Zagreba, Koprivnice, Svetog Ivana Žabna, Bjelovara. Pročulo se i svi su bili oduševljeni.“

Izvor: OPG Kušec

Na pitanje razmišlja li o predstavljanju i dalje od Cirkvene Zlata Kušec odgovara:
„Zašto ne ako bude mogućnosti? Sin mi je završio poljoprivrednu školu; ako bude zainteresiran, moći će nastaviti ovaj posao. Svoje proizvode možemo predstavljati kod kuće, da nam gosti dolaze na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ili možda i na nekim sajmovima. Vidjet ćemo u budućnosti.“

Pratite nas na društvenim mrežama!