Zajedno možemo više

Projekt udruge „Maslačak“

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ Križevci kao nositelj projekta te Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Osnovna škola Ljudevita Modeca kao partneri uspješno su proveli projekt „Zajedno možemo više“. Projekt su financirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Koprivničko-križevačka županija. Cilj je projekta pružanje podrške za povećanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju i njihove socijalne uključenosti u lokalnu zajednicu, kao i poticanje kreativnosti i stvaralaštva, razvijanje svijesti o važnosti bavljenja sportom i uključivanje volontera u projekt.
Korisnici projekta bili su 15-ero djece s teškoćama u razvoju starosti od 7 do 15 godina (djeca s Downovim sindromom, iz autističnog spektra, s cerebralnom paralizom) i 10-ero mladih s teškoćama u razvoju od 16 do 21 godine.

„Djeca i mladi bili su polaznici Osnovne škole Ljudevita Modeca i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te većina djece udomljene kod časnih sestara ili iz udomiteljskih obitelji. Na njima smo se bazirali zbog toga što nakon aktivnosti u kojima sudjeluju u školi nemaju organizirano slobodno vrijeme. Indirektni su korisnici ovog projekta bile i obitelji i lokalna zajednica”, kaže predsjednica Udruge “Maslačak” Tamara Premuš.

Izvor: Udruga Maslačak

Voditeljica projekta bila je Kristina Kranjčević, defektologinja i specijalistica rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji.
“U aktivnostima koje smo provodili radilo se na govorno-jezičnom području uz uključen slikovni materijal. Voljela bih da se djeca uključuju u redovan sustav školovanja, kao što je to i u drugim državama gdje polaze redovan sustav uz pomoćnike u nastavi, završavaju osnovnu i srednju školu, osamostaljuju za život te budu aktivan dio naše zajednice”, ističe Kristina Kranjčević.

Uz Kristinu Kranjčević u provođenju projekta sudjelovali su i Snježana Mergon, kineziterapeutkinja i voditeljica plivanja, kineziterapije i sportske radionice, Martina Benjak, Željka Hrg, Dražen Bokan, magistra psihologije Darija Mustić, profesorica psihologije Sanela Štubelj i klinički psiholog Milan Čapalija. Aktivnosti su se provodile u prostoru Udruge “Maslačak” u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, kući na broju 67 u Gundulićevoj ulici gdje se radilo u vrtu i voćnjaku te bazenima u Križevcima i Koprivnici. „Maslačci“ se nadaju da će se projekt i dalje nastaviti i da će im se time omogućiti još niz aktivnosti kojima će različitim kreativnim metodama usvojiti gradivo u školi i sudjelovati u kreativnim radionicama (likovna, plesna, mali kuhar, sportska, plivanje na bazenima i druge) sa svrhom poticanja kreativnosti i stvaralaštva.

Izvor fotografija: Udruga „Maslačak“

Pratite nas na društvenim mrežama!