“Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”

Novi EU projekt pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

U Hrvatskom saboru je održano predstavljanje novog EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” – Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dok su partneri: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost žena i muškaraca Kraljevine Belgije. Državna tijela koja daju potporu projektu su: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku.
Predstavljanju je prisustvovala potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.
U sklopu predstavljanja projekta izveden je performans na temu jaza u plaćama “Jučer, danas, sutra” u režiji Marija Kovača.
Ovim projektom se žele osigurati standardi, mjere i akcije koje će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.
Ciljana skupina na nacionalnoj i lokalnoj razini su predstavnici/e vlasti, javnih i privatnih kompanija, sindikata te učenici/e srednjih škola.

Krizevci
20/04/2019, 4:17 am

Bez padalina
6°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vjetra: 4 km/h S
Izlazak sunca: 5:52 am
Zalazak sunca: 7:37 pm