PU KC-KŽ

Dnevna informacija
za 7./8. prosinca 2018. godine (od 7 do 7 sati)

Kriminalitet

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježeno je jedno kazneno djelo.

Krađa

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 63 – godišnjak dana 23. kolovoza u Križevcima na gradskim bazenima iz torbe 13 – godišnjaka otuđio mobitel, oštetivši ga za nekoliko tisuća kuna. Protiv osumnjičenika biti će podneseno posebno izvješće.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama

Jučer, 7. prosinca oko 11.10 sati u Koprivnici, na raskrižju Križevačke i Ulice Augusta Šenoe, zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarili su se osobni i tereni automobila Jedna osoba lakše je ozlijeđena.

Jučer, 7. prosinca oko 14.25 sati u Koprivnici na Varaždinskoj cesti zbog nepropisnog skretanja sudarila su se dva osobna automobila Jedna osoba lakše je ozlijeđena.

Javni red i mir

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježen je prekršaj narušavanja javnog reda i mira svađom i vikom u Vlaislavu. Jedna je osoba uhićena.

Ostali događaji

Prekršaj u cestovnom prometu

Jučer, 7. prosinca, na Prekršajni sud u Koprivnici doveden je 21 – godišnjak koji je u četvrtak oko 20.20 sati u Legradu upravljao osobnim automobilom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola od 1,73 promila. Kažnjen je novčanom kaznom od 1500 kuna i kaznom zatvora od 16 dana, te je predan u bjelovarski zatvor.

Obavijesti

Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg produženog vikenda, od 14 sati u petak, 7. prosinca, do 7 sati u ponedjeljak, 10. prosinca, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja i mladih vozača.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Tijekom vikenda očekuju se kišne oborine, te se tijekom noćnih i ranih jutarnjih sati može očekivati i pojava poledice na kolniku. Stoga molimo sve vozače da u uvjetima kišnih oborina, smanjene vidljivosti, te mokrog i klizavog kolnika, smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju međusobni razmak, poštuju prometna pravila i prometne znakove kojima se regulira prednost prolaska vozila, ne pretječu druga vozila na nepreglednim i nesigurnim mjestima, ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih piće već da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taksi službe ili institut tzv. „dogovornog vozača“, da ne koriste mobitele tijekom upravljanja vozilom, ne koriste mobitele i slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilom, te da oni i putnici koje prevoze koriste sigurnosne pojaseve i da djecu prevoze u adekvatnim autosjedalicama.

Sve vozače i pješake molimo da se, prije nego što izvrše neku od radnji u prometu, uvjere da je mogu sigurno izvršiti ne dovodeći u opasnost sebe niti ostale sudionike u prometu.  Pješake i bicikliste podsjećamo na obavezu dodatnog označavanja reflektirajućim materijalima kako bi bili što uočljiviji u uvjetima smanjene vidljivosti.

Zaštitite se od provala i krađa – poduzmite mjere koje će odvratiti počinitelja ili mu otežati cilj

Razvijajte dobrosusjedske odnose i ponašajte se samozaštitno prema tuđoj i svojoj imovini. O zapažanju sumnjivih osoba koje se bezrazložno zadržavaju u blizini Vaše zgrade, stana ili kuće, zapamtite detalje osobnog opisa, vozilo i druge detalje i o tome odmah obavijestite policiju na broj telefona 192.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji provalniku omogućuju lakše penjanje (ljestve ili sanduci). Ključ ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili drugim lako dostupnim mjestima.

Po mogućnosti ugradite protuprovalna vrata, te alarmni i videonadzorni sustav.

Vrijedne predmete i novac ne držite u posudama i policama, pod madracima ili u ormarima, jer su ta mjesta provalnicima dobro poznata. Po mogućnosti sve te vrijednosti i dragocjenosti pohranite u banku i osobne trezore.