Osnovan gimnazijski čitateljski klub

Od ove školske godine bogatiji smo za još jednu izvannastavnu aktivnost, čitateljski klub, koji su njegovi članovi nazvali „GIZDavi šegrti“. Klub je osnovan sa željom da se povežu učenici koji vole čitati u slobodno vrijeme. Okuplja 15-ak učenika koji će se jednom mjesečno družiti u školskoj knjižnici i dijeliti svoje dojmove o pročitanim knjigama. Voditeljica kluba je školska knjižničarka, prof. Marina Vidović Krušić.

Dana 31. listopada 2018. održan je prvi sastanak Kluba. Na njemu su se učenici međusobno upoznali, zajednički donijeli pravila ponašanja na budućim susretima te razgovarali o vlastitim čitateljskim afinitetima. Svakom učeniku je nasumičnim odabirom dodijeljena jedna od knjiga koje progovaraju o odrastanju i problemima mladih. Na taj način učenici su obilježili i Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Na drugom sastanku kluba održanom 28. studenoga uslijedili su prvi razgovori o pročitanim knjigama. Učenici su knjige jako dobro ocijenili te uz pomoć knjižničarke osmislili na koji bi ih način preporučili drugim članovima.
Na predbožićnom susretu održanom 12. prosinca učenici su nakon pročitane bajke H. C. Andersena „Djevojčica sa šibicama“ i kratke priče F. M. Dostojevskoga „Dječak s Kristom kiti božićno drvce“ razgovarali o pravom smislu Božića i temeljnim ljudskim vrijednostima koje u svakodnevnom životu prečesto zaboravljamo. Tijekom zimskih praznika učenici će čitanjem romana obiteljske tematike obilježiti Svjetski dan obitelji.
Klub je odmah pokrenuo i suradnju s učenicama koje uređuju gimnazijsku radijsku emisiju „Šalabahter“, a u kojoj će članovi Kluba objavljivati svoje osvrte na pročitane knjige te tako poticati ostale učenike i radijske slušatelje na čitanje.
Tekst i fotografije: Marina Vidović Krušić, prof.

Pratite nas na društvenim mrežama!