Sveti Nikola

Sveti Nikola i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević krenuli su u obilazak dječjih vrtića i osnovnih škola u Križevcima. Svakom djetetu nose i poklon!

Diljem kršćanskog svijeta, a osobito u katoličkim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, 6. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Po već drevnom običaju, uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio Sveti Nikola.

Taj se običaj darivanja u nas gaji više u gradovima nego u selu, gdje se uvodom u božićne blagdane smatra ili Dan Sv. Barbare 4. prosinca ili Sv. Lucije 13. prosinca. Običaj slavljenja Svetog Nikole došao nam je iz susjednih zemalja, sa zapada i sjevera, i po načinu darivanja smatra se najavom Božića i velikih blagdana. U našem narodu u raznim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine običaj darivanja djeci različitog je datuma. Tako je u Slavoniji i Dalmaciji darivanje djeci uobičajenije na Sv. Luciju. Nikolinjski se običaji sastoje u tome da Sv. Nikola, odjeven u biskupskom ornatu, i u društvu đavla (Krampusa), obilazi od kuće do kuće i dijeli darove »dobroj«, a šibe »zločestoj« djeci ili ih, pak, potajno stavlja u prozore.

Tko je bio Sveti Nikola? O njemu su ispredane mnoge legende, ali je bitno da su njegova dobrota, velikodušnost i dobra djela nadživjeli njegova čuda koja mu se pripisuju i dali pečat tradiciji slavljenja tog sveca.

U istočnom svijetu svetog Nikolu najčešće su dovodili u vezu s istinitom ličnošću biskupa Nikolausa iz grada Myre u današnjoj Turskoj. Taj je biskup živio u četvrtom stoljeću u doba rimskog cara Konstantina Velikog, koji je izjednačio kršćanstvo s ostalim religijama. Kako je biskup Nikolaus umro baš 6. prosinca, taj se datum slavi kao njegov dan i predstavlja uvod u božićne svetkovine. Rođen je u maloj Aziji od kršćanskih roditelja i vrlo se rano zaredio za svećenika. O njemu su kolale razne legende, od one kako je spasio kćeri osiromašenog plemića podarivši im vrećice zlatnika kao miraz, spasio brod od potapljanja na olujnom moru postavši zaštitnikom pomoraca, pa do one kako je ponovno oživio djecu umorenu od nekog zločestog gostioničara i tako postao zaštitnikom male djece.

Sveti Nikola i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević krenuli su u obilazak dječjih vrtića i osnovnih škola. Svakom djetetu nose i poklon!

Ovim putem sretan imendan želimo svim Nikolama, Nikolinama, Nikšama i Ninama!

Pratite nas na društvenim mrežama!