PU KC-KŽ

Dnevna informacija
za 11./12. siječnja 2019 (od 7 do 7 sati)

Kriminalitet

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježeno je jedno kazneno djelo.  

Teška krađa provaljivanjem

Između 15. studenog i 11. siječnja, nedaleko Kapele Ravenske nepoznati počinitelj je provalio u vikend objekt iz kojeg je otuđio akumulator, auto-radio i dr., oštetivši vlasnika za više stotina kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem i otuđenim predmetima.     

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave nisu zabilježene prometne nesreće.

Javni red i mir

U protekla 24 sata na području Policijske uprave nisu zabilježeni prekršaji narušavanja javnog reda i mira.  

Ostali događaji

Požar na prometnom sredstvu

Jučer, 11. siječnja, oko 16.45 sati, u Reki u Ulici Stjepana Radića uslijed dotrajalih i neispravnih električnih instalacija izbio je požar na osobnom automobilu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 6000 kuna. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica. 

Prekršaj u cestovnom prometu

Jučer, 11. siječnja, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 23 – godišnji vozač koji je u četvrtak, 10. siječnja, oko 9 sati, u Koprivnici u starogradskoj ulici upravljao osobnim automobilom prije položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola od 1,62 promila te prouzročio prometnu nesreću. Kažnjen je novčanom kaznom od 1500 kuna, kaznom zatvora od 20 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci.

Obavijesti

Najava pojačanog nadzora prometa

Kako bi se tijekom vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg vikenda, od 14 sati u petak, 11. siječnja do 7 sati u ponedjeljak, 14. siječnja, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača i recidivista.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

 Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.