PU KC – KŽ

Dnevna informacija
za 8./9. veljače 2019 (od 7 do 7 sati)

Kriminalitet

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena su dva kaznena djela.

Prijevara i krivotvorenje isprave

Tijekom listopada prošle godine nepoznati počinitelj je preko Internet oglasnika nudio na prodaju mobitel s pripadajućim računom teleoperatera. Po primitku mobitela i računa, oštećeni 42 – godišnjak sa šireg đurđevačkog područja je utvrdio da se radi o replici mobitela. Također je utvrđeno da je račun krivotvoren. Vlasnik je oštećen za nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometna nesreća s materijalnom štetom

Jučer, 8. veljače, oko 15.05 sati, u Koprivnici u Ulici Mihovila Pavleka Miškine zbog nepropisnog kretanja vanjskim bočnim ogledalima sudarila su se dva automobila. Vozač koji je prouzročio prometnu nesreću napustio je mjesto događaja te je u na cesti Botovo – Gotalovo zbog nepropisnog kretanja udario u prometni znak. Vozač je naknadno zaustavljen po policijskim službenicima, a bio je pod utjecajem alkohola od 1,71 promil, i zadržan je do otrježnjenja u posebnoj prostoriji policije.

Javni red i mir

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena su dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira tučom, svađom i vikom u Koprivnici.  

Ostali događaji

Obavijesti

Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda 

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg vikenda, od 14 sati u petak, 8. veljače, do 7 sati u ponedjeljak, 11. veljače, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece,  nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača i recidivista.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

 Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.