PU KC – KŽ

Dnevna informacija
za 9./10. veljače 2019 (od 7 do 7 sati)

Kriminalitet

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena su četiri kaznena djela. Izdvajamo:

Teška krađa provaljivanjem

Između, 8. i 9. veljače, u Imbriovcu nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću i spremište za alat odakle nije ništa otuđio. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Protuzakonit lov

U šumskom predjelu u Velikom otoku nepoznati počinitelj je postavio četiri žičane zamke, te se u jednu ulovila skotna ženka jelenske divljači, koja je uginula. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Krađa

Između, 7. i 8. veljače, Vojnovcu Kalničkom nepoznati počinitelj je iz nezaključane obiteljske kuće otuđio više tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim  počiniteljem i otuđenim predmetima.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe ozlijeđene.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama

Jučer, 9. veljače, oko 14 sati, u Drnju na Trgu kralja Tomislava zbog nepropisnog kretanja osobni automobil je sletio van kolnika i udario u betonski stup ograde, zidanu ogradu i stup dvorišnih vrata. Vozač je lakše ozlijeđen.

Jučer, 9. veljače, oko 22.30 sati, na cesti Virje – Đurđevac zbog nepropisnog kretanja osobni automobil je sletio van kolnika, gdje je došlo do višestrukog prevrtanja i zaustavljanja na željezničkoj pruzi. U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobili su vozač i putnik u vozilu. Vozač je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,67 promila. Vozilo je sklonjeno sa željezničke pruge u 23.40 sati.   

Javni red i mir

U protekla 24 sata na području Policijske uprave nisu zabilježeni prekršaji narušavanja javnog reda i mira.   

Ostali događaji

Obavijesti

Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda 

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg vikenda, od 14 sati u petak, 8. veljače, do 7 sati u ponedjeljak, 11. veljače, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece,  nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača i recidivista.

Dobro je podsjetiti

Zaštitite se od krađa iz kuća

Kriminalci obično traže očite znakove odsutnosti vlasnika. Nemojte im olakšati ostavljajući kuću otključanu bez nadzora ili s ključevima na vidljivim ili lako dostupnim mjestima

Sve nepoznate osobe i vozila te sumnjive aktivnosti odmah dojavite policiji na broj 192.

Oprezno u prometu

 Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.