Obavijest proizvođačima bobičastog voća!

Topla zima i vrlo visoke temperature zabilježene proteklihnekoliko dana ubrzale su kretanje vegetacije bobičastog voća te je potrebnodovršiti rezidbu i obaviti prvu ovogodišnju zaštitu.

Zaštita malina i kupina od štetnih organizama počinjerezidbom prilikom koje je potrebno odstraniti sve dvogodišnje izdanke tesuvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke na kojima su vidljiveovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama.

Prilikom rezidbe lako je uočiti i izdanke sa zadebljanjimakoja su nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilusaurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi). Takve jeizdanke također poželjno odstraniti jer navedeni štetnici prezimljuju uizdancima kupina i malina.

Nakon provedene rezidbe potrebno je pripravkom na bazi bakraobaviti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnicima bolesti izdanaka. UHrvatskoj je za tu namjenu na bobičastom voću dozvoljen pripravak Nordox 75 WG.U nasadima maline dozvoljen je i pripravak Champion WG 50.

Pripravak Nordox 75 WG može se primijeniti i za zaštituostalih vrsta bobičastog voća kao što su američka borovnica, sibirskaborovnica, ribiz i ogrozd.

Navedeni pripravci pogodni su i u ekološkoj proizvodnji.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladnouputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarniminformacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljatisamo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjenipesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenupesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitubilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu ouporabi sredstava za zaštitu bilja.

Pratite nas na društvenim mrežama!