Prigorski proizvodi na našem stolu

Prvi kratki opskrbni lanac u županiji bit će u Križevcima

GradKriževci kreće u uspostavljanje kratkog opskrbnog lanca finalnihpoljoprivrednih proizvoda i prerađevina kojemu je cilj osigurati stanovnicimačim jednostavniju nabavku lokalnih svježih proizvoda bez posrednika.Gradonačelnik Mario Rajn i ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencijePodravine i Prigorja Melita Birčić potpisali su danas Sporazum o suradnji nauspostavi kratkog opskrbnog lanca u Križevcima, prvog i za sada jedinog uKoprivničko-križevačkoj županiji. Sporazumom se Grad Križevci obvezujeformalizirati osnivanje kratkog opskrbnog lanca te samim time nakon osnivanja iupravljati istim, a PORA se obvezuje sudjelovati kao podržavajući partner uformalnom osnivanju i radu kratkog opskrbnog lanca.

“Ovoje prva faza u kojoj povezujemo dionike kako bi Križevčani jeli prirodnu hranuovoga kraja, “prigorske” proizvode kontroliranog porijekla. U drugojfazi očekujemo uspostavljanje maloprodajnog dućana. Za sada je 20-takzainteresiranih dionika, a proizvodi će se nuditi i javnim ustanovama.” –kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

PORARazvojna agencija Podravine i Prigorja bila je jedan od partnera na projektuAgri Short financiranog iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatske2014.- 2020., kojim je uspostavila i organizirala kratki opskrbni lanac“KOL KKŽ”.

“Željaje da se ponude lokalni proizvodi i skrati put od proizvođača do potrošača.Kroz projekt smo nastojali sve dionike educirati što znači kratki opskrbnilanac te smo vidjeli primjere dobre prakse u Mađarskoj i Austriji. Ići će se ina projekt AgriShort 2 kojim će se nastojati povući bespovratna sredstva”– kazala je ravnateljica PORE Melita Birčić.

Potpisivanjusporazuma prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević tepročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavuIvan Biškup.

Pratite nas na društvenim mrežama!