Jedite čokoladu! Pročitajte zašto!

Tko kaže da nije zdrava?

Osjećate li često kroničnu bol – možda si možete pomoći jedenjem tamne čokolade. Naime, čokolada umanjuje bol i poboljšava cjelokupno zdravlje. Točnije, tamna čokolada ima toliko prednosti da se naziva i superhranom.

Čokolada ima niz koristi zahvaljujući zrnima kakaa, a što je koncentracija kakaa u čokoladi veća, više je dobrobiti za vaše zdravlje.

Na tržištu je mnogo vrsta čokolade, a ona koja bi vam mogla pomoći u smanjenju kronične boli trebala bi imati najmanje 65 posto kakaa. Tamna čokolada uvijek je bolji odabir od mliječne jer sadrži više zdravih zasićenih masnih kiselina, manje ugljikohidrata i šećera, a više vlakana, željeza, magnezija, fosfora i kalija. Također, tamna čokolada ima više flavonoida, hranjivih tvari koje se nalaze u biljkama koje smanjuju upalu i jačaju imunitet.

Najbolju čokoladu možete pronaći u Križevcima, u Križevačkoj čokolateriji HEDONA! Trg sv. Florijana 17a, zapadni ulaz restorana Vojarna, uz prekrasno osoblje nećete požaliti.

U nastavku pročitajte četiri koristi tamne čokolade za zdravlje koje će biti dovoljan razlog da ne osjećate grižnju savjesti kada idući put posegnete za kockicom ili dvije.

1. POVOLJAN UTJECAJ NA HORMONE

Čokolada povećava proizvodnju endorfina, prirodnih “opijata” u tijelu, a rezultat je smanjenje boli i podizanje raspoloženja. Čokolada je i jedna od rijetkih namirnica koja je izvor anandamida koji se naziva i “molekulom blaženstva”, a koji također utječe na smanjenje boli.

2. ČOKOLADA JE DOBRA ZA SRCE

Čokolada između ostalog pomaže u obnovi fleksibilnosti arterija. Pokazalo se i da jedenje čokolade pomaže u smanjenju razina “lošeg kolesterola” i povećanju razina “dobrog kolesterola”. Konzumacija čokolade povezuje se i sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

3. KORISNA JE I ZA MOZAK

Studija provedena na Harvardu pokazala je da redovito pijenje tople čokolade pomaže u poboljšanju protoka krvi u bitne dijelove mozga što indicira i da bi čokolada mogla pomoći u borbi protiv bolesti u kojima opadaju kognitivne sposobnosti kao što je Alzheimer.

4. KORISTI U TRUDNOĆI

Čokolada ima zdravstvene koristi i za mame i bebe. Jedna studija provedena u Finskoj pokazala je da su trudnice koje su jele čokoladu bile pod manjim stresom, a njihove bebe smijale su se više nego bebe mama koje nisu jele čokoladu.(š.v)

Pratite nas na društvenim mrežama!