PU KC – Kž

Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 12. do 15. travnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama lakše su ozlijeđene dvije osobe.

Prometne nesreće zabilježene su radi oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja, neprilagođene brzine, nepropisnog kretanja kolnikom i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2).

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, od čega jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je sam alkoholizirani vozač lakše ozlijeđen, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je mladi vozač lakše ozlijeđen i tri nesreće s materijalnom štetom. Sva tri mlada vozača koja su izazvala prometne nesreće, bila su pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda sankcionirano je 135 prometnih prekršaja od kojih 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 50 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Zabilježen je i jedan prekršaj odbijanja testiranja na prisutnost droga u organizmu.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila tri vozača. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak, dok će protiv jednog vozača biti proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 12. travnja, u 19.50 sati u Ulici grada Vukovara kada je 31-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,42 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 12. travnja, u 14.07 sati, na državnoj cesti broj 41, na Križevačkoj cesti u Koprivnici kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 108 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 50 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je osam mladih vozača (00,00 do 0,50 g/kg – 2, od 0,50 do 1,00 g/kg – 3, od 1,00 do 1,50 g/kg – 2, iznad 1,50 g/kg – 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u nedjelju, 14. travnja, u 16.50 sati u Ulici grada Vukovara u Đurđevcu kada je 22-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,18 g/kg. Dva mlada vozača su bila uhićena.

Mladi vozači sankcionirani su i radi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (5), nekorištenja sigurnosnog pojasa (4) i nepropisnog korištenja mobitela (1).

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista, koji su počinili prekršaje upravljanja osobnim automobilom prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, u stjecaju, s upravljanjem pod utjecajem alkohola.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića zbog negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja, kako u naseljima tako i van naselja, izražene prometnim znakovima i pravilima.

Naglašavamo da vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju vidljivosti, frekvenciji vozila, karakteristikama cesta i prometnoj signalizaciji, odnosno da se brzina kretanja vozila smanji tijekom noćne vožnje, vožnje u koloni, prilikom nailaska na opasne zavoje, prijevoje, nadvožnjake, raskrižja, obilježene pješačke prijelaze, mostove i dr., kako bi se u slučaju potrebe mogli sigurno zaustaviti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.

Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo, uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Zasebno ističemo da se vozač koji namjerava pretjecati drugo vozilo mora uvjeriti da njega ne pretječe drugi vozač i da je prometnica ispred njega slobodna na dovoljnoj udaljenosti da na siguran način pretekne vozila ispred sebe.

Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.

Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige te na poštivanje prometnih propisa posebice onih koji se odnose na upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, stranu kretanja, brzinu kretanja, pretjecanje i obilaženje vozila.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Krizevci
17/04/2019, 4:56 pm

Sunčano
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 43%
Brzina vjetra: 14 km/h S
Izlazak sunca: 5:58 am
Zalazak sunca: 7:34 pm