Županijski gospodarstvenici na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019.

Međunarodnisajam gospodarstva Mostar – 2019. jedna je od najvećih inajznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, po 22. put jeotvorio svoja vrata. Čast da ovu manifestaciju, koja se održava uSlobodnoj zoni Hercegovine, proglasi otvorenom pripala jepredsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, asvečanosti otvorenja prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenikžupana Darko Sobota, saborski zastupnik Damir Felak, ministargospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, članica UpravePodravke Ljiljana Šapina, direktor HGK Županijske komore KoprivnicaKrunoslav Vitelj, član Gospodarskog vijeća HGK Županijske komoreKoprivnica Mirko Habijanec te brojni državnici i gospodarstvenici izregije i svijeta.

Otvorenjuje prisustvovao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, apredsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik posebno je zahvaliodelegaciji Narodne Republike Kine, koja ove godine ima ulogu partneraSajma, predvođenoj ambasadorom Zhangom Shenfengom. AmbasadorShenfeng je u ime Kine uručio priznaje Miloradu Dodiku, koji je istoprimio u ime Bosne i Hercegovine.

DirektoricaSajma Dalfina Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je Kina zemljapartner Sajma, što je najbolja potvrda razvitka suradnje i značajandoprinos sveukupnom povezivanju zemalja regije s Kinom, a obratio sei gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Usklopu pet dana, do 13. travnja, predstavit će se izlagači iztridesetak zemalja, njih oko 860, a od grana gospodarstva prednjačepoljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatimelektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Sajma su i njegove dvijetradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem sepromoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajamknjige i grafičke industrije. Također, Sajam je mjesto zaodržavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskihkonferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

Iove su se godina na Sajmu predstavili gospodarstvenici iz Koprivničko-križevačke županije u organizaciji  HGK –Županijske komore Koprivnica, a zajednički nastup prilika je zapredstavljanje proizvoda i usluga na ovom, za županijsko i hrvatskogospodarstvo, značajnom  tržištu, kao i za produbljivanjegospodarskih veza s Bosnom i Hercegovinom. Pored Njemačke i Italije,tržište Bosne i Hercegovine najvažnije je izvozno tržište zapoduzetnike iz Koprivničko-križevačke županije. Na zajedničkomizložbenom prostoru  predstavljaju se tvrtke Podravka, Radnik,Lasselsberger-knauf, Hangar18, Vemo trade te 30-tak izlagačapoduzetnika i obrtnika iz Županije koji su prisutni ili želeplasirati svoje proizvode i usluge na tržište Bosne i Hercegovine.

Zajedničkopredstavljanje gospodarstvenika podržali su  Obrtnička komoraKoprivničko-križevačke županije, Županija i PORA Regionalnarazvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Županje kazao kako su Županija, županijski poduzetnici i tvrtke prisutnina Sajmu u Mostaru od samih početaka, dodavši: „Kaošto to uvijek ističemo, tržište Bosne i Hercegovine za našegospodarstvo predstavlja važnog partnera, a posebna povezanostpostoji s tvrtkom Podravka koja je ovdje odlično prihvaćena. Dragonam je što je i ove godine Sajam privukao brojene izlagače iposjetitelje, ali i vrh regionalne politike, te će biti mnogoprilika za razmjenu iskustava i dogovore za suradnju.

Župani suradnici, zajedno s ostalim visokim dužnosnicima, obišli sužupanijske izlagačke prostore te im poželjeli mnogo poslovnoguspjeha i novih kontakata.

Usklopu Sajma održana je i tradicionalna svečana večera za brojnegospodarstvenike i političke uglednike kojoj su domaćini biliKoprivničko-križevačka županija, Podravka i HGK Županijskakomora Koprivnica.

Pratite nas na društvenim mrežama!