Župan i jedanaest mladih poduzetnika potpisali ugovore o potporama za samozapošljavanje

Uprostorijama Županijske uprave danas, u srijedu 8. svibnja,potpisani su ugovori o dodjeli potpora za samozapošljavanje mladihpoduzetnika. Potpisali su ih župan Darko Koren i 11 korisnikapotpora čiji su zahtjevi pozitivno bodovani i ocijenjeni na temeljudefiniranih kriterija iz Javnog poziva po Programu dodjela potporamale vrijednosti za samozapošljavanje žena i mladih. Sredstva uukupnom iznosu od 329.659,15 kuna osigurana su u ProračunuKoprivničko-križevačke županije za 2019. godinu u sklopu programa„Partnerstvo za sve 2“, a svaki od korisnika će dobiti po 30tisuća kuna koje će koristiti u nekoj od djelatnostiza koje su registrirani njihovi gospodarski subjekti.

Potpisivanjusu uz župana prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota iRatimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo,komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te ravnateljicaPORA-e Melita Birčić s voditeljicom projekta Matejom Lončar.

Korisnicimapotpora se uvodno obratio pročelnik Štimac čestitavši im napoduzetničkoj inicijativi i dobro pripremljenim programima. Naglasioje kako će osim 11korisnika potpora koji su registrirali svoje obrte i tvrtke, ugovoribiti potpisani s još dva korisnika koji su u fazi registracije tedodatnih sedam osoba.

Odličnoste pripremili svoje programe i na tome vam u ime Županije čestitam.Potpore su adekvatne vašim zahtjevima, a na temelju njih od sadaćete biti novozaposlene osobe u vlastitim trgovačkim obrtima idruštvima. Za poduzetništvo treba biti hrabar i imati kompetencija,treba preuzeti i određeni rizik, no uvjereni smo kako ćete imatiposlovni uspjeh što vam od srca želimo“istaknuo je pročelnik Štimac.

Županje čestitao svima koji su se uputili u poduzetničke vode istaknuvšikako je svaka potpora, bez obzira na veličinu iznosa, na početku priče od velike vrijednosti.

Danasje sustav ustrojen na način da daje podršku što prije nije bioslučaj, a i iz vlastitog iskustva mogu kazati kako sam imaopoduzetnička iskustva na početku karijere i nisam se imao na kogaosloniti. Srećom, to je sada drugačije, a potpore iako moždaizgledaju male, dobar su putokaz da se dalje u razvoju možeteosloniti na nas. Naš Upravni odjel za gospodarstvo, brine i oprogramima edukacija te razvoju vaših ideja, bitno je surađivati ikoristiti savjete kako bi opstali na tržištu. Svaku ovakvuinicijativu treba podržati jer gdje se mladi ljudi odlučujupokrenuti vlastitu tvrtku, to znači da će osim obitelji i društvoimati koristi pa će i naša demografska slika biti pozitivnija.Županija će se još više uključiti kako bi pomogli poduzetnicima,kako velikim tako i vama malim poduzetnicima jer za nas ste vi sviveliki i na našu potporu možete računati“naglasioje župan te im zaželio uspjeh u radu.

RavnateljicaBirčić je dodala kako će potpore biti značajna podrška za startposlovanja te podsjetila na sve aktivnosti koje se provode kako bi sepoduzetnicima olakšalo izlazak na tržište.

Provodimorazne edukacija za samozapošljavanje te mentorstvo mladihpoduzetnika, a upravo u PORA-i traje i edukacija za desetakvisokoobrazovanih nezaposlenih osoba za pripremu europskih projekata.Veseli me ovaj današnji događaj, znali smo da će biti velikiinteres i ovo je dobar vjetar u leđa za buduće poslovanje. Želimovam da tvrtke koje ste osnovali uspješno startaju i zažive, te daosiguraju egzistenciju vama i obiteljima. Vrata PORA-e su vam uvijekotvorena“kazala je Birčić.

Uime korisnika potpora obratila se Kristina Kovačić koja je otvorilaobrt za unikatno rađeni ručni nakit. Zahvalila je Županiji iPORA-i na kvalitetno provedenoj edukaciji i financijskoj potpori kojaće, kako je kazala, svim korisnicima biti od velike koristi.

Uprovođenje kapitalnog projekta K 100112 „Partnerstvo za sve 2“,uz Koprivničko-križevačku županiju uključeni su i PORARazvojna agencija Podravine i Prigorja koja je i nositelj projekta,Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci,Hrvatskagospodarska komora Županijska komora Koprivnica,Hrvatskaobrtnička komora Obrtnička komora Koprivničko-križevačkežupanije teKoprivničkipoduzetnik.

Ukupnavrijednost projekta je 1.999.427,02 kn, što će biti financirano izEuropskog socijalnog fonda i to sa 99,1 posto bespovratnih sredstava,a projekt će se provodi do lipnja 2020. godine.

Djelatnostiza koje su registrirani gospodarski subjekti dobili potpore su:čuvanje djece predškolske dobi, poticanje dječjeg kreativnogstvaralaštva i organizacija dječjih rođendana, završnigrađevinski radovi, snimanje kamerom i dronom, dekoriranje,restauriranje tapeciranog namještaja, popravak namještaja, izradamodernog nakita, pizzerija, putnička agencija i organizatorputovanja, šišanje pasa i hotel za pse te pružanja usluga uordinaciji dentalne medicine.

Službaureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!