Županijsku upravu posjetio veleposlanik Albanije Nj.E. Riza Poda

U Županijskoj upravi danas, u srijedu 15. svibnja, upriličen je prijem za veleposlanika Republike Albanije u Hrvatskoj, Nj.E. Riza Poda, opunomoćenu ministricu i zamjenicu Veleposlanika Elviru Isufi te počasnog konzula Republike Albanije u RH Stjepana Šafrana koji borave u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Novog veleposlanika Republike Albanije u nastupnom su posjetu primili župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici te predstavnici PORA Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije te HGK Županijske komore Koprivnica.

Župan Koren u srdačnom je susretu izrazio zadovoljstvo posjetom njegove ekselencije Rize Pode i počasnog konzula Šafrana sa suradnicima, naglasivši kako prijateljstvo između dva naroda i zemalja traje već dugi niz godina te kako se nada da će se ono nakon susreta još više unaprijediti na svim poljima.

Ovoje susret koji smo iskoristili za obnovu naših kontakata i veza kojesmo imali sa Albanijom kroz Sporazum sa albanskom županijom Fierpotpisan 2010. godine. Smatrali smo da je takva regionalna suradnjadobar temelj za suradnju na nacionalnoj razini koju nesumnjivoHrvatska i Albanija imaju, ali ne u zadovoljavajućoj mjeri pa zbogtoga takav susret i sporazum zapravo otvara neke nove mogućnosti.Naravno da su Županija i predstavnici županijskog gospodarstvaizuzetno zainteresirani za tržište Albanije, prije svega našaPodravka kao najznačajnija prehrambena industrija, a i ostaligospodarstvenici. Pretpostavljam da interes postoji i s druge stranete da svi zajedno želimo još više ojačati našu suradnju“,kazao je župan.

Uz naglaske na revitalizaciji odnosa župan je veleposlanika Podu upoznao s posebnostima Koprivničko-križevačke županije te izrazio nadu kako će ubrzo doći do snažnijeg povezivanja i u gospodarskom te kulturnom smislu.

Obzirom da je ovo Vaš prvi dolazak i nastupni posjet jer ste mandat započeli prije nekoliko mjeseci, nadamo se da će se ta suradnja i aktivnosti nastaviti u pozitivnom smjeru, angažirajući se više nego što je to bilo proteklih godina. Želimo obnoviti naše odnose s partnerskom županijom Fier i po mogućnosti izgraditi i neke nove“, napomenuo je župan.

Veleposlanik Poda je zahvalio županu na pozivu za dolazak u Koprivničko-križevačku županiju te kazao kako se osjeća počašćenim što je imenovan veleposlanikom Republike Albanije u iznimno prijateljsku zemlju.

Odnosiizmeđu naše dvije zemlje su odlični i imaju povijesnu pozadinu,bilo je mnogo međusobnih posjeta na visokim i lokalnim razinama, a2018. je bila iznimno uspješna godina kada se uzmu u obzir odnosiHrvatske i Albanije. Iako su odnosi odlični, obje strane se trebajuviše potruditi u razvoju trgovinskih i gospodarskih odnosa. Mnogoradimo na intenziviranju te suradnje i dogovoreno je kako će ulipnju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvatslužbeno posjetiti Albaniju, a nakon njega u posjet će nam stići ipredsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s skupinomgospodarstvenika te će svi prisustvovati Gospodarskom forumu uAlbaniji. Drago mi je da imamo ovako konstruktivan sastanak na temurevitalizacije naše gospodarske suradnje te da se oboje obvezujemoda ćemo dati sve od sebe kako bi se suradnja između vaše županijei naše županije Fier dalje razvijala“, istaknuo jeveleposlanik Poda.

Prisutnimase obratio i počasni konzul Stjepan Šafran koji je izraziozadovoljstvo što je veleposlanik imao prilike upoznatiKoprivničko-križevačku županiju te pozvao podravsko – prigorskepoduzetnike da se predstave na skorašnjem Gospodarskom forumu uAlbaniji.

Tusu ogromni potencijali koji su zatirani godinama i koje mi moramoobnoviti jer Albanija teži Europi, a Hrvatska je jedna od najdražihzemalja u Europskoj uniji i vide tu veliki prosperitet u zajedničkomnastupu na svjetskom tržištu“, kazao je počasni konzul.

Prijemusu prisustvovali i novoizabrani predstavnik albanske manjine uKoprivničko-križevačkoj županiji Driton Prekazi te njegovzamjenik Emanuell Dani, bivši predstavnik albanske nacionalnemanjine Mehmet Ristemi te članica Uprave Metal Producta BarbaraVuković.

Nakonsastanka razmijenjeni su i prigodni pokloni te dogovoren novipartnerski susret za koji su svi prisuti izrazili nadu da će serealizirati u što skorijem razdoblju.

Službaureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!