5 razloga da jedete borovnice svaki dan

Borovnice, omiljeno bobičasto voće ujedno je i odličan izvor vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije. U nastavku saznajte zašto bi trebali redovito jesti borovnice.

Održavaju zdravlje kostiju – ovo voće sadrži željezo, fosfor, mangan, cink i vitamin K, sve nutrijente potrebne za održavanje dobrog zdravlja kostiju. Uz to, željezo i cink igraju važnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova.

Poboljšavaju mentalno zdravlje – osim što usporavaju mentalno i kognitivno propadanje, borovnice pozitivno djeluju i na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.

Snižavaju krvni tlak – borovnice sadržavaju kalij, kalcij i magnezij koji održavaju natrij na normalnim razinama.

Pogoduju ljepšoj i zdravijoj koži – borovnice su bogate kolagenom koji sudjeluje u održavanju kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni nutrijent te sudjeluje u zaštiti od oštećenja izazvanim suncem, zagađenjem i dimom.

Štite od kardiovaskularnih bolesti – vitamin C, vlakna i folati doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Snizuju razine kolesterola u krvi i tako smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Također, antocijanin značajno snižava rizik od srčanog udara.

Pratite nas na društvenim mrežama!