Katanović izbacuje Majdaka iz SDP-a? Raspada li se županijski SDP?

Gostujući u emisiji na RKŽ-u, Marko Katanović najavio rješavanje situacije u SDP-u

U današnjem gostovanju na valovima Radija Križevci i razgovoru o dvjema godinama svoga mandata i predsjedanja Gradskim vijećem Grada Križevaca, Marko Katanović, predsjednik gradskog SDP-a Križevci, iskreno je i otvoreno progovorio o stanju u križevačkom SDP-u, ali i u županijskoj organizaciji te stranke.
U početku je bilo govora o radu Gradskog vijeća i njega kao predsjednika tijekom ovih dviju godina mandata. Izrazio je zadovoljstvo svim donesenim odlukama, a posebno je zadovoljan partnerskim odnosom s vladajućim neovisnim gradonačelnikom Rajnom.
Osvrnuo se i na rad oporbe, pogotovo na njihove napade da nova vlast nije pripremila nijedan projekt, da su ih u tome pretekle i okolne općine i da se grad vodi bez vizije.
Katanović je tu bio vrlo decidiran i konkretan, navodeći sve projekte koji su pokrenuti i realizirani u ove dvije godine; primjera radi, energetska učinkovitost dječjeg vrtića, rekonstrukcija doma u Carevdaru, dom u Kloštru Vojakovačkom, atletska staza, uređenje sportske infrastrukture, aktivnosti u vezi s nastavkom projekta oko državnog arhiva te najveći projekt u povijesti grada – aglomeracija.
Spomenuo je primjer vodnih usluga koje nisu niti postojale, a aktualna ih je vlast formirala i ustrojila da bi aglomeracija mogla dalje funkcionirati te da bi se riješili problemi sa sudskim sporovima vezani uz to.


Komentirajući rezultate sa zadnjih izbora za Europski parlament, izrazio je veliko zadovoljstvo SDP-ovim rezultatima.
Na ekskluzivno pitanje Radija Križevci da komentira odluku gradskog odbora SDP-a Križevci od 25. travnja, kojom se u okviru stegovnog postupka izbacuje iz stranke gospodina Ivana Majdaka, Katanović je rekao: „Mi smo tada imali sjednicu gradskog odbora na kojoj sam ja dao izvješće s prošle sjednice Gradskog vijeća na kojoj je dvoje vijećnika, među kojima je i gospodin Majdak, glasalo protiv stranačkog dogovora koje je naše tijelo donijelo. Nije to sada prvi put; prije dvije godine, kada sam ja biran na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, to je dvoje vijećnika iskočilo iz dogovora, ali u tom trenutku nismo povlačili radikalne poteze.
Sada smo donijeli određene odluke koje smo proslijedili centralnom SDP-u i gradski odbor je pokrenuo stegovni postupak protiv Ivana Majdaka. Kako će to završiti, ja ne znam; nacionalna sjednica bit će održana tijekom ovog tjedna i nisam sklon komentirati dok ne vidim.“
Konstataciju, kako neki izvori navode, da se od grada tražilo da se Majdaka izbaci iz Gradskog vijeća Katanović je negirao, rekavši da je mandat svakog vijećnika njegov osobni mandat, a ne mandat stranke.
„U tijeku kampanje mi smo donijeli neke odluke i nismo izlazili van s njima baš zato da se ne našteti stranci i da se ostvari što bolji rezultat u Križevcima.“
Na pitanje može li se dogoditi da glavni odbor smijeni Katanovića s mjesta predsjednika, odgovorio je da se to može dogoditi, ali da on očekuje da će vrh stranke poštivati volju gradskog odbora stranke. Drugim riječima, da će potvrditi prijedlog za izbacivanjem Majdaka iz stranke.
Potvrdio je da bi, ako stranka ne donese takvu odluku, to značilo da u njega nema povjerenja te bi u tom slučaju bio spreman odstupiti.
Nakon toga odgovarao je i na pitanja o stanju u županijskoj organizaciji SDP-a, potvrdivši da ni tamo ne postoji sloga i da se provodi samovolja predsjednika, gospodina Kešera, čime se nanosi šteta lokalnim organizacijama. „Već se dvije godine nanosi šteta križevačkom SDP-u, a sada, vidjeli smo, ovim neuspjelim prosvjedima i stranci u Koprivnici.“
Potvrdio je i podatak da je županijsku organizaciju napustilo sedam članova na čelu s njezinim potpredsjednikom, gospodinom Jakšićem, i opet spomenuo samovolju i kršenje statuta, kao i još niz lokalnih organizacija koje su se ovome priključile time što su dale ostavke ili će ih dati.
„Time, kada većina podnese ostavke, stranačka tijela više ne postoje, organizacija se raspada i onda je na predsjedništvu SDP-a da raspusti organizaciju i imenuje povjerenika koji ima 90 dana da organizira nove izbore.“
Na pitanje je li se županijski SDP podijelio na, s jedne strane, Jakšića i Katanovića, a s druge Kešera i Majdaka, odgovorio je da podjele, nažalost, u SDP-u nisu strane i da postoje dva suprotstavljena tabora, čime je nagovijestio vruće ljeto na SDP-ovoj političkoj sceni.
Dodao je i rečenicu da „stranka revoltom mladih ljudi gubi budućnost“.

Za komentar oko cijele situacije upitali smo gospodina Ivana Majdaka.

Moj aktivan rad kao gradskog vijećnika i predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Križevci, gdje konstruktivno doprinosim radu vladajuće većine u Gradskom vijeću, očito smeta predsjedniku gradske organizacije Marku Katanoviću do te mjere da je počeo povlačiti potpuno iracionalne poteze.

Pokušaj kolege Katanovića da me izbaci iz SDP-a i njegovo traženje da vratim vijećnički mandat temeljem navodne odluke Gradskog odbora je besmislica, jer je svima osim njemu poznato, da stranka nema nikakve ingerencije nad vijećničkim mandatima i da me kao člana Glavnog odbora SDPH, gradska organizacija ne može izbaciti iz stranke. No, ako bi netko trebao vratiti stranci svoj mandat u Gradskom vijeću ili prestati biti njen član, onda to sigurno nije član Glavnog odbora i nositelj izborne liste na lokalnim izborima.

Moje izbacivanje iz Kluba vijećnika SDP-a također je neprovedivo, ali naravno za one koji ne znaju, svaki član koji nije zadovoljan može u svakom trenutku izaći iz Kluba vijećnika. Eto, ako slučajno ima nezadovoljnih ja ih pozivam da mi se jave.

Županija

Mladen Kešer legalno je izabran za predsjednika Županijske organizacija SDP KKŽ i bez obzira slagao se ja s njim ili ne on kao legitimni predsjednik ima moju punu podršku. Ostavke koje su u režiji koprivničkog gradonačelnika podnijete na funkcije u županijskoj organizaciji, a koje su usmjerene na rušenje legalno izabranog predsjednika nisu demokratske metode.

Svi oni koji su na bilo čiji nagovor podnijeli ostavke i oni koji o tome razmišljaju praktički su tim potpisom završili svoje političke karijere u SDP-u, jer se sukladno Statutu u idućem izbornom ciklusu više ne mogu kandidirati.

Umjesto argumentirane rasprave na tijelima stranke oni su pokušali kukavički, bez rasprave i bez argumenata rušiti županijski SDP i naravno da u tome nisu uspjeli. Tim nerazumnim potezom, a da nisu ni svjesni, dodatno su ojačali poziciju predsjednika ŽO, i sada je njihova politička sudbina u rukama županijskog odbora i njegovog predsjednika.

Foto: RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!