Knjige vrijedne čitanja

Preporuka jedne gimnazijalke

Za mnoge ljude dolazak ljeta i vrućih noći znači odvajanje od pametnog telefona koji zamijenjuju dobrom knjigom. Neki imaju već unaprijed isplaniranu listu čitanja, a neki nasumično biraju knjige s polica knjižnice. Ako ste jedan od onih koji ne znaju što izabrati, mi ćemo vam pomoći. Donosimo vam listu 5 knjiga koje bi svatko trebao pročitati.

 1. Laurent Gounelle: Čovjek koji je tražio sreću
  Što je sreća te tko i kako diktira putanju naše sreće? Glavni lik Julian dobiva odgovore na ova pitanja tijekom odmora na Baliju od iscjelitelja Samtyanga. Naizgled sretan čovjek s uobičajenim životom shvati da iako ima sve što mu je potrebno, on nije sretna osoba. Ako Julian u nekoliko dana uspije ostvariti svoje ciljeve, zašto to ne bismo mogli i mi?
 2. George Orwell: Životinjska farma
  U mnogima poznatoj alegorijskoj satiri Orwell prebacuje ljudske osobine i karakteristike u životinje. Knjiga izašla neposredno nakon Drugog svjetskog rata govori o ljudskoj pohlepi za snagom i vlašću.
 3. Paulo Coelho: Alkemičar
  Andaluzijski pastir Santiago odlazi u Egipat u potragu na piramide pune blaga. Priča o potrazi za materijalnim pretvara se u putovanje prema unutarnjem blagu. Zašto moramo vjerovati sami sebi i ustrajati u ostvarenju naših snova ispričat će nam Coelho. Jer ipak, “Ako nešto uistinu želimo, tada se cijeli Svijet uroti da to i ostvarimo.”.
 4. Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču
  Optimistična knjiga puna alegorija i priča iz svih područja života pomaže čitateljima da vide svijet iz različitih perspektiva. Bucay na primjeru mladića Demiana pokazuje da niti jedan problem nije neriješiv. Iako je pred njim život pun komplikacija i prepreka, iz svakog uspjeha ili pada Demian nauči nešto korisno.
 5. Jerome David Salinger: Lovac u žitu
  Srednjoškolska obavezna lektira koja već desetljećima cirkulira školskim klupama je pravi primjer adolescentskog razmišljanja. Glavni lik je buntovnik Holden koji se suprotstavlja stavovima koje mu pokušavaju nametnuti odrasli. On ne prihvaća svijet kakav je, već se s dobrim namjerama pokušava boriti protiv svijeta lošim postupcima.(E.B.)
Pratite nas na društvenim mrežama!