Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda, od 5. do 8. srpnja, zabilježeno je devet prometnih nesreća od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osoba teže ozlijeđene, a tri osobe lakše. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, pri čemu su dva alkoholizirana vozača bili mladi vozači.

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima.

Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se s neprometne površine uključuju u promet (iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr.) moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.

Na sve vozače, ponovno, apeliramo, da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama kolnika, povremenim kišnim oborinama, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.

Također, građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.

Vozače molimo i da se prije nego što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti.

Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice, te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava, te da se kreću sredinom prometne trake.

Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.

Na vozače mopeda i motocikala, apeliramo da poštuju prometne propise i pravila, a posebice da upravljaju tehnički ispravnim i registriranim vozilima, da upravljaju ovim vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima ili kolonu vozila, da ne „ulijeću u škare“, te da koriste zaštitnu kacigu i ostalu zaštitnu motociklističku opremu.

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od 14 sati u petak, 12. srpnja, do 7 sati u ponedjeljak, 15. srpnja, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, te nadzoru recidivista i vozača bicikala, mopeda i motocikala.

Pratite nas na društvenim mrežama!