Svjetski dan čokolade

Jučer je u nekim zemljama pa tako i u Hrvatskoj obilježen „Svjetski dan čokolade“. Čokolada ima dva svoja službena datuma. Dok jedni zagovaraju slavu najslađem zalogaju u srpnju, drugi su ga skloniji slaviti 13. rujna.

Osim što je čokolada čuveni afrodizijak, njezine kvalitete uvijek su tema zdravstvenih savjeta od kojih je najustaljeniji onaj kako crna čokolada snižava povišeni krvni tlak dok onaj o njezinim nezdravim učincima prekomjernog konzumiranja zašećerenih oblika mnogi ignoriraju.

Kakaovac se u zemljama Srednje i Južne Amerike uzgaja još od vremena drevnih Azteka i Maja koje su ga uzgajale u vrtovima i od njega pravile obredna pića. Plod im je bio toliko vrijedan da je služio i kao novac. Kristofor Kolumbo je kakaovac donio u Španjolsku na svojim putovanjima, a fratri su Europom proširili glas o ovoj poslastici.

Čokolada je bila inspirancija brojnim umjetnicima i filmskim ostvarenjima, pa tako i hit serijalima. Čokolada se danas, iznimno, s ekrana preselila na društvene mreže gdje je #InternationalChocolateDay dominirao. Ukoliko ste upravo pomislili kako nije vrijeme za čokoladu, prevarili ste se jer svaki dan je dobar kad je čokolada u pitanju.

Pratite nas na društvenim mrežama!