Zašto čitati?

U današnjem užurbanom svijetu, koji malo podsjeća na neki udaljeni robotski planet, mnogo ljudi ima previše zaposlen dan da bi stigli raditi stvari u kojima su nekada uživali. Jedna od tih stvari je čitanje knjiga.

Nakon dana punog obveza i posla, samo želite leći u krevet ispred televizora i upaliti najdražu seriju ili možda samo lijenčariti, bez ikakve motivacije da otvorite prvu stranicu knjige koju planirate pročitati već mjesecima. Ljetno vrijeme je ipak najbolje vrijeme za čitanje, bilo na plaži ili na ležaljki u dvorištu. Čak i ako nikada niste bili veliki ljubitelj čitanja, evo zašto biste ipak trebali naći slobodnih 20 minuta svakih nekoliko dana. Jer kao što je J.K. Rowling rekla: Ako ne volite čitati znači da niste pronašli pravu knjigu. Čitanjem upijate znanje i poboljšavate pamćenje više nego što mislite. Svaka knjiga vas obogaćuje za nekolicinu novih likova, mjesta i događaja koji će s vama, možda svjesno, možda nesvjesno, ostati idućih nekoliko godina. Nastat će nove veze među neuronima u vašem mozgu, a one koje već postoje će ojačati. Iako mnogima čitanje zvuči kao antisocijalna aktivnost, ona je upravo suprotno i to u nekoliko pogleda.

Svaka knjiga donosi nove likove koji se nađu u manje ili više vama poznatim događajima, bilo to ovdje na Zemlji ili ipak na nekom nama posve nepoznatom planetu. Pred protagonistom nalazi se problem koji on mora pobijediti. Velika je mogućnost da će se njegovo razmišljanje i rješavanje problema razlikovati od vaše ideje i perspektive te da se nećete slagati s njegovim razmišljanjima. Poznata situacija? U tom slučaju, jedina razlika između stvarnog života i knjige će biti što ćete ipak morati poslušati lika i jednostavno prihvatiti njegovo stajalište. To će vam pomoći da otvorite oči i dobite širi pogled na svijet, iako se možda ne slažete s tim pogledom. S druge strane, ako vi i vaš lik dijelite mišljenja, osjećat ćete se kao da imate nekoga tko vas razumije te uz to razviti suosjećanje i empatiju. Osim toga, postoji mnogo raznih klubova i čitateljskih grupa u kojima možete upoznati nove ljude i čuti različite načine shvaćanja neke knjige.
(E.B.)

Pratite nas na društvenim mrežama!