Dogodilo se na današnji dan – 13. kolovoza

Hrvatski nogometaš Niko Kranjčar, od svoje 16. godine jedna od najvećih nada hrvatskog nogometa koji je karijeru vrlo uspješno započeo u zagrebačkom Dinamu, šokirao cijelu zemlju prelaskom u splitski Hajduk s kojim je prošao kroz jedan od najlošijih perioda kluba, a nakon toga završio u britanskom Portsmouthu, zatim Tottenhamu pa Dynamu iz Kijeva i Glasgow Rangersima, član hrvatske nogometne reprezentacije sa 73 nastupa i 15 golova, rođen je 1984. godine u Zagrebu.

Hrvatski glazbenik Zlatan Stipišić, poznatiji pod umjetničkim imenom Gibonni, koji je pjevačku karijeru započeo u splitskom bendu Osmi putnik, kratko nastavio u Divljim jagodama, a nakon toga nastavio samostalno i uz suradnju s brojnim velikim glazbenim imenima postao jedan od najpoznatijih i najuspješnijih glazbenika u Hrvatskoj, autor brojnih hitova među kojima su Cesarica, Zlatne godine, Dobri judi, Dvije duše, Ovo mi je škola, Ej vapore, Činim pravu stvar, I ja ću budan sanjati, U ljubav vjere nemam i brojnih drugih, rođen je u Splitu 1968. godine.

Engleski pisac i filmski redatelj Alfred Hitchcock, kultna ličnost povijesti filma, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, jedan od najvećih filmaša i eksperimentatora filmskog izraza svih vremena, majstor kadra čiji se filmovi odlikuju vrhunskim crnim humorom, ironijom i cinizmom, napetošću i šokom, izmjenama komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivnim, uzbudljivim i napetim fabulama koje služe kao maska za dublju, misaonu podlogu djela, rođen je u Londonu 1889. godine.

Kubanski političar Fidel Castro, revolucionar koji je sa svojim pokretom ’26. srpnja’ srušio režim Fulgencia Batiste i postao predsjednik Kube, veliki neprijatelj američkog imperijalizma i jedna od glavnih meta obavještajnih službi SAD-a, prema mišljenju jednih osloboditelj a drugih diktator, no u svakom slučaju vrlo nadahnut govornik i jedna od ikona politike 20. stoljeća, rođen je 1926. godine u Mayarí.

Kalendar civilizacije Maja počeo je s odbrojavanjem 3114. godine pr.n.e. Kalendar je zapravo sistem različitih kalendara i almanaha koji su bili spajani na razne kompleksne načine, pa su njihove kombinacije omogućavale stvaranje većih i širih ciklusa. Osnove kalendara temelje se na sistemu koji je bio u širokoj upotrebi u cijeloj regiji, ali proširenje Maja ih je učinilo najsofisticiranijama. Preci Maja su znanje o kalendaru prema mitu dobili od božanstva Itzamnija. Od svih kombinacija kalendara najznačajniji je onaj s periodom od 260 dana. Takav kalendar bio je dominatan u svim srednjoameričkim društvima. Kalendar koji je započeo 3114. godine pr.n.e. zove se kalendar Dugog brojanja iz kojeg se može naslutiti majanski koncept vremena. Prema njemu vrijeme teče u ciklusima, a trenutno najaktualniji je onaj koji završava 21. prosinca 2012. nakon trajanja od oko 5.125 solarnih godina. Kalendar čini osnovu New Age vjerovanja, koje je prvi izložio José Argüelles, da će se oko 21. prosinca 2012. dogoditi kataklizma, što istraživači i znanstvenici upućeni u majansku civilizaciju smatraju pogrešnim tumačenjem jer bi za Maje to bilo veliko slavlje, kraj jednog svijeta i početak novoga kojeg će na kraju još jednog ciklusa opet zamijeniti novi.

metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!