Miševi, gušteri i živica u centru Križevca – Zapuštena stara tržnica

I dok je Gradska uprava bila na godišnjem odmoru, komunalni redari “propisno” parkiraju svoja službena vozila, te kontroverzni biznismen Goran Delić možda juriša u neki novi grandiozni prigorski projekt, u neposrednom centru Križevaca, na samo par metra od prepunih terasa poznatih križevačkih kafića, vidljivi su prizori strave i užasa kao iz nekog filmskog horora.

Na prostoru stare tržnice, tamo gdje su nekada stajali kafići, restorani, štandovi s raznom robom i mnoštvo ljudi, prolaznika i kupaca, sada se nalaze velike i bujne živice, brojno, raznovrsno i glomazno smeće te veliki smrad. Ima tu svašta, od kopriva do bazge, plastičnih boca, televizora, papira pa sve do demoliranih prostorija unutar kojih su nekada mogli kupiti mliječni proizvodi i pojesti koja porcija kobasica, toplih ribica ili lignji.

Najgore od svega su pojedini otvoreni duboki šahtovi, stepenice bez zaštitne ograde zarasle u travu te uništene podzemne prostorije koja izgledaju kao napušteni vojni objekti bivše JNA.

Sva sreća što nam novi mural skreće pogled s tog rugla, pa nam je puno lakše.

Osim korova i otpada, mogu se tako tu naći još i gušteri, miševi i štakori čiji je izmet posvuda te sasvim sigurno i poneka zmija. Žalosno je da nitko od mjerodavnih (već nekoliko godina) po pitanju stanja u kojemu se nalazi stara tržnica, nije još ništa poduzeo. Još je žalosnija činjenica što ovo stanje tržnice direktno i svakodnevno ugrožava zdravlje i živote križevačkih građana, posebice najmlađih koji tamo mogu nesmetano pristupiti. Prava je sreća da se na tom zapuštenom i napuštenom javnom prostoru nije već do sada dogodila kakva tragedija, da nije netko poginuo ili se teže ozlijedio. Volimo Križevce prikazivati kao grad mladih, kulture, sporta i tolerancije, no uzalud i to sve kad se u njegovom užem centru nalazi ekološka i higijenska tempirana bomba. Možemo se nadati da će nadležne službe ili pojedinci riješiti problem stare gradske tržnice.

Kao što smo neslužbeno saznali da će se barem dio, gradskog rugla starog “Čelika” riješti, doduše dovođenjem još jednog tgovačkog centra, ali bolje i to nego prizori ružnih ruševina. Uskoro ćemo pisati više o tome. (zv)

Pratite nas na društvenim mrežama!