Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda na području Policijske uprave koprivničko – križevačke
provodit će se pojačani nadzor prometa.

Sukladno vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom vikenda i početkom radnog tjedna očekuju nas vrlo visoke temperature i sparina, koje dodatno doprinose nepovoljnom stanju jer vozači i sudionici u prometu postaju opušteniji, ponekad nervozniji i ne mogu se dovoljno koncentrirati na prometnu situaciju, dok se kod nekih vozača javljaju i zdravstveni problemi uzrokovani vremenom (glavobolja, mučnina, umor).


Na prometnicama naše županije očekuje se i kretanje većeg broja motornih vozila, a posebice mopeda, motocikala, kao i bicikala, te iste molimo da prilagode brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između
vozila prilikom vožnje u slijedu, pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska
u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ukoliko se u vozilu nalaze djeca, iste pravilno smjestite u autosjedalicu, a veća djeca obavezno moraju
koristiti sigurnosni pojas. Dodatno im osigurajte zaštitu od sunca i vrućine stavljanjem sjenila na prozore, te ih nikako ne ostavljajte same u vozilima. Podsjećamo da su vozač i svi putnici dužni koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje.
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Predlažemo da vozači koji su konzumirali alkoholna pića zamole drugu osobu koja nije pod utjecajem
alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, da koriste usluge taxi-službe ili da ostave svoja vozila na parkiralištima i pješice se nogostupima upute kući.
Posebno apeliramo na mlade vozače da ne precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, te ih podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati motornim vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola
u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg, te da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na ograničenja brzine kretanja i prednost prolaska.
Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom.


Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete
čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.


Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći.
Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom. U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati dana 9. kolovoza do 7 sati dana 12. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa na cestama sankcionirati će se sva kršenja prometnih propisa, a u sklopu istog Policijska postaja Križevci provest će preventivno-represivnu akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih, dana 10./11. kolovoza 2019.g.

Pratite nas na društvenim mrežama!