Njemačka je među najomiljenijim zemljama za studiranje

Prema najnovijim podacima Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) za zimski semestar 2017/18 je u ovoj zemlji bilo 375 tisuća studentica i studenata iz inozemstva. 83% upitanih je svoj izbor za Njemačku obrazložilo dobrom šansom sa njemačkom diplomom onda naći posao, 74% želi diplomu koja će biti priznata i u svijetu, a 71% njih je čulo za kvalitetu njemačkih sveučilišta i zato je željelo i doći ovdje na studij. 83% upitanih je reklo kako će svakako i drugima u svojoj zemlji preporučiti studiranje u Njemačkoj.

To naravno rado sluša njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek: „Naši fakulteti i Njemačka kao mjesto znanstvenog istraživanja je međunarodno sve atraktivnija.” Uvjerena je kako već i te brojke, a pogotovo odgovori na upitnik pokazuju „visok kvalitet njemačke znanosti i sustava visokog školstva.”

Njemački fakulteti nisu samo put za karijeru, nego i put kojim su krenuli i mnogi mladi migranti koji su se zatekli u ovoj zemlji. Iako statistike ne govore o prvotnom razlogu dolaska u ovu zemlju, vidljivo je da je među stranim studentima čak 24 tisuća iz zemalja iz kojih dolazi najviše izbjeglica: Sirije, Afganistana, Iraka, Iraka, Nigerije, Eritreje, Irana, Pakistana i Somalije. Štoviše, Sirijci su se uspeli na šesto mjesto po brojnosti među studentima njemačkih sveučilišta.

Dvostruko više znanstvenika

Njemačka se može pohvaliti i da je 2017. tu bilo 108 tisuća znanstvenika iz drugih zemalja koji su tu došli nastaviti svoja istraživanja, oko njih 47.500 su djelatnici njemačkih fakulteta i visokih škola. Oko 12 tisuća znanstvenika iz inozemstva djeluje na četiri najveća znanstvena instituta koja nisu u sastavu sveučilišta.

„Broj stranih znanstvenika na njemačkim visokim školama se gotovo udvostručio u posljednjih deset godina”, objašnjava Monika Jungbauer-Gans, znanstvena voditeljica Njemačkog centra za istraživanje visokih škola i znanosti (DZHW). Ona je uvjerena kako je to jamstvo nastavak vrhunske znanosti u ovoj zemlji i njene povezanosti sa saznanjima u čitavom svijetu.

Naravno da i Nijemci rado odlaze u inozemstvo na studij ili već kao znanstvenici, negdje na usavršavanje svog znanja. Gotovo trećina studenata koristi programe kao što je Erasmus i za vrijeme studija neko doba provedu u inozemstvu, a njih 145 tisuća je odlučilo i negdje drugdje steći diplomu.

Koliko je njemačkih znanstvenika u inozemstvu, to je teško reći jer nema podataka. Ipak, postoje podaci za države u koje tradicionalno rado odlaze njemački znanstvenici i među njima su Švicarska, SAD, Velika Britanija i Austrija: na tamošnjim sveučilišta je 2018. bilo oko 30 tisuća znanstvenika iz Njemačke.

Piše: DW/agencije
Preuzeto s metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!