Razgovor – Tanja Jambrec – predsjednica novoosnovane udruge “Potkalnički kraj”

Udruga za očuvanje i širenje tradicijske kulture

Jedna nova udruga od prije nekoliko dana djeluje na križevačkom području. Naime, nekolicina zainteresiranih osoba, kažu za sebe veseljaci, odlučila je osnovati udrugu sa ciljem okupljanja, provođenja kulturnih aktivnosti, plesa i zabave.

Porazgovarali smo o tome s predsjednicom novoosnovane Kulturno-umjetničke udruge “Potkalnički kraj” Tanjom Jambrec:

“Nekih nas devetero okupilo se dva-tri puta, razgovarali smo, volimo ples, pjesmu pa smo mislili da bi bilo lijepo da uključimo više osoba. Pošto smo iz više sela i općina našeg kraja, ime “Potkalnički kraj” nametnulo se samo od sebe. Okupili smo se 3. kolovoza u hotelu “Kalnik” na osnivačkoj skupštini”. Za tajnicu udruge izabrana je Marija Pisačić, za blagajnicu Milica Biškup, te je izabran i Upravni i Nadzorni odbor.

Koji su ciljevi vaše udruge?

“Ciljevi naše udruge su: okupljanje građana koji se vole baviti glazbom i plesom. Želimo okupljati građane koji vole tradicijsku kulturu upravo zbog njenog očuvanja i širenja. “

O planovima nam je predsjednica Tanja Jambrec izjavila:

” Želimo se baviti i izvođenjem spletova pjesama, jer potkalnički kraj je široko područje.Postoji puno različitosti, svaki kraj, svaka općina, svako selo ima svoje pjesme i napjeve. Postoji puno različitosti, svaki kraj, svaka općina, svako selo ima svoje pjesme i napjeve. Želimo to između nas podijeliti i širiti dalje. Planiramo organizirati izlete za svoje članove, družiti se s udrugama koje imaju iste ciljeve kao i mi. U planu nam je organizacija humanitarnih akcija, želimo sudjelovati na svim tradicijskim sajmovima da predstavimo našu kulturu, prisustvovati manifestacijama udruga koje će nas pozvati i koje promiču tradicijsku kulturu. Naš cilj je da se širimo i da prenosimo naše običaje, ples i pjesmu po Hrvatskoj, a nadamo se i izvan nje. Ima dosta članova koji su se bavili pjesmom i plesom i to je bio prvi pokretač svega.

Početak je uvijek težak, ali mi ćemo organizirati plesnjake u hotelu “Kalnik”. Prvi plesnjak bit će 30. kolovoza pa pozivam sve zainteresirane da dođu, posjete nas, učlane se u našu udrugu. Srednje godine su takve da kad izađete van, dođete sami i nije baš ugodno, ljepše je u društvu. I naša udruga je pokretač lijepih druženja, smijeha, veselja i želimo zajedno plesati i pjevati” – rekla nam je predsjednica udruge “Potkalnički kraj” Tanja Jambrec. (J.I./H.S.)

Pratite nas na društvenim mrežama!