Akcijski plan razvoja cikloturizma do 2025. godine

Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji s partnerima ove godine izradili su Akcijski plan razvoja cikloturizma do 2025. godine.
A odlična vijest je kako Akcijski plan nije napravljen “proforme” niti ne skuplja prašinu u ladici, nego se je odmah krenuli u implementaciju istog.
Tako je jedan od prvih koraka implementacije Akcijskog plana bila izgradnja pješačko-biciklističkih staza u Križevcima koje su upravo nedavno predstavljene javnosti. Naime, u okviru EU projekta Cyclo-Net, izgrađeno je novih 4,35 kilometara biciklističkih staza u Križevcima te izgradnju biciklističkog mosta preko potoka Vrtlin u Ulici Ivana Gundulića i nastavak pristupne ceste na Ratarni od vidikovca prema Potočkoj ulici.
Također, od prošlog mjeseca u Turističkom informativnom centru u Križevcima, posjetitelji mogu unajmiti četiri brdska i četiri brdska hibridna električna bicikla te krenuti po biciklističkim stazama Križevaca i Kalničkog prigorja na biciklu.
U sklopu navedenog Akcijskog plana razvoja cikloturizma, osim gore navedenih već realiziranih aktivnosti, detektirano je kako u destinaciji nedostaje educiranih biciklističkih vodiča.
Zato TZ grada Križevaca pokreće program edukacije biciklističkih vodiča, a koji će se održati u suradnji sa Istarskom razvojnom turističkom agencijom (IRTA d.o.o.) tijekom mjeseca rujna 2019. kroz dva vikenda u Križevcima i okolici. Voditelj programa edukacije je alfa i omega razvoja cikloturizma u Hrvatskoj, Martin Čotar, hrvatski biciklist i voditelj Bike i Outdoor odjela Istarske razvojne turističke agencije.
Kako su za edukaciju biciklističkih vodiča financijska sredstva osigurana kroz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice pristupanje na edukaciju je besplatno.
Kako ističu iz TZ grada Križevci, edukacija će obrađivati široko gradivo: teoretski, praktični i terenski rad. Obrađuju se nastavne teme kao što su: odnos biciklističkog vodiča prema gostu cikloturistu, oprema vodiča, vođenje grupe, kartografija i orijentacija (teorija i praksa), izrada turističkih paket aranžmana, osnove fiziologije i prehrane, prva pomoć, zakonska regulativa, osnove o biciklima (vrste, dijelovi, položaj tijela, podešavanje, e-bike), tehnika vožnje i poligon, terenski servis itd..

“U Križevcima u nazad nekoliko godina intenzivno radimo na razvoju cikloturizma. Upravo je završen jedan od dva cikloturistička projekta gdje su izgrađene pješačko-biciklističke staze. Također, izdali smo i prvu seriju brošura na pet stranih jezika, a koji promoviraju 10 cikloturističkih staza staza. Također, ovo je smo prvi korak, a trenutno pripremamo dalji razvoj cijele turističke i cikloturističke infrastrukture kroz EU fondove. Ono najvažnije je da nakon puno truda napokon vidimo pozitivni pomak u dolasku cikloturista koji istražuju Križevce i Kalničko prigorje” ističe Olinka Gjigaš, direktorica TZ Križevci te dodaje kako stvari sigurno mogu ići samo na bolje sukladno realizaciji Akcijskog plana razvoja cikloturizma i danjeg ulaganja u promociju i razvoj cikloturizma.


Turistička zajednica Grada Križevaca poziva zainteresirane da se jave za sudjelovanje u edukaciji i pošalju svoje prijave na tz@krizevci.hr

Izvor: HTZ

Pratite nas na društvenim mrežama!