Čista koža bez kozmetike

Iako više vjerojatno niste u slatkim tinejdžerskim godinama, vaše lice je i dalje puno prištića. Možda ste neke od ovih savjeta već pročitali u stranim magazinima i časopisima kada ste imali 15 godina, ali gradivo se treba ponoviti jer ponavljanje je majka znanja.
Za početak pokušajte smanjiti unos šećera i ostalih ugljikohidrata. Šećer pojačava intezitet upaljenosti pa se vaši pristići čine crveniji te su bolniji na dodir ako se vaša prehrana sastoji od puno ugljikohidrata. Također, smanjuje se količina bijelih krvnih stanica, odnosno leukocita, koje su zaslužne u obrani protiv virusa, bakterija i drugih oblika bolesti i infekcija.
Pazite na cjelokupnu prehranu. Za zdravlje cijelog tijela, ne samo za kožu, bitno je što, kada i kako jedete. Najbolje je jesti umjereno, sezonsko i raznoliko te ne pretjerivati s bilo čime. Vaša prehrana bi se najviše morala sastojati od proteina od čega je vaša koža i napravljena kako bi oni postali čvršći i elastičniji.
Povećajte unos tekućine. Kada kažemo da povećate unos tekućine, mislimo na vodu, ne na sokove. Kupljeni sokovi su puni šećera i raznih umjetnih dodataka kojima ćete svojem tijelu napraviti više štete nego koristi. Ako već zaista ne možete bez sokova, iscjedite naranču ili napravite limunadu te zasladite medom. Voda će iz vašeg organizma isplaviti toksine te će vaše stanice biti “punije” što će omogučiti koži da ostane hidrirana i elastična.
Ne perite lice sapunom. Sapun je napravljen kako bi uklonio što više ulja s vaše kože. Ipak, na licu mora postojati ulje kako se koža nebi osušila. Iz tog razloga velika većina sapuna su jedan od glavnih krivaca suhe kože.
Ne preskačite jutarnju i večernju rutinu. Bitno je da i ujutro i navečer operete lice zbog očitih razloga. Kada spavate, izlučivanje ulja se poveća te se mrtve stanice i ostale čestice prljavštine zalijepe za vašu kožu te zatvore pore kroz koje bi koža trebala disati. S druge strane, preko dana se oznojite te se dogodi ista stvar, pore se zatvore. Bitno je da ne pretjerujete s pranjem jer ćete tako samo osušiti kožu.
(E.B.)

Pratite nas na društvenim mrežama!