Dogodilo se na današnji dan- 11. rujna

Rođen Vjenceslav Novak, hrvatski pisac.- 1859.

Današnji datum 11. rujna datum je koji se u cijelom svijetu poistovjećuje s najvećim terorističkim napadom na SAD 2001. godine. Prema službenoj američkoj verziji priče 19 osoba u službi Al-Qaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder, nakon čega su se oba srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otimačima. Nitko nije preživio ni u jednom od otetih zrakoplova. Ukupno je poginulo više od 3.000 ljudi, uključujući žrtve u zrakoplovima i neboderima, te njujorške vatrogasce, policajce i vojno osoblje u Pentagonu. Ubrzo nakon napada vlada SAD-a objavila je da su Al-Qaida i Osama bin Laden prvi osumnjičeni za napade. No, ubrzo nakon tragičnog događaja krenule su i sumnje u službenu verziju američke administracije. Mnogima je bilo sumnjivo kako su se tornjevi mogli urušiti jer su građeni upravo tako da ih zrakoplov ne može srušiti, a mnogima je čudan i način rušenja koji upućuje da je možda bila riječ o nekoj vrsti kontroliranog rušenja. Sumnje postoje i oko autentičnosti snimke na kojoj Bin Laden preuzima odgovornost za napade. Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potrazi za snagama Al-Qaide. Kontroverze oko rušenja Blizanaca i dalje traju.

Na današnji dan rođeni su književnik D. H. Lawrence, autor slavnog djela ‘Ljubavnik lady Chatterly’. 11. rujna rođendan slave i poznati talijanski modni kreator Valentino, Brian De Palma, redatelj kultnih filmova ‘Carlitov način i Nedodirljivi’, američka glumica Virginia Madsen i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić.


Hrvatski ban Josip Jelačić prešao Dravu.- 1848.

U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, poginulo oko 3.000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Manhattn potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Afganistanu, za organiziranje napada, SAD 7. oktobra počele bombardiranje Afganistana-2001. godine.

Izvor: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama!