Jedite čim više orašastih plodova jer pridonose zdravlju

Orašasti plodovi trebali bi biti dio svakodnevne prehrane jer su jedan od najbolji izvora biljnih proteina, omege i mikrominerala.
U vrijeme kad je prehrana bila ograničena, orašasti plodovi bili jamstvo unosa dostatne energije, dok danas, zbog visokih kalorija koje sadržavaju, ipak treba paziti.
Stoga, evo što sadrže:


Bademi – dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti.


Brazilski oraščići – odličan su izvor selena, minerala koji djeluje protuupalno i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dovoljno je pojesti oraščić na dan kako bismo osigurali dnevnu potrebu za selenom.


Kikiriki – obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, masnoćama koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, te cinkom, mineralom koji je važan za zdravlje rast i razvoj.


Lješnjaci – dobar su izvor minerala, poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Najbolji su prženi, bez dodatka soli.


Orasi – sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.

Izvor:metroportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!