Koliko dobro ste upoznati s drevnim Egiptom?

Stari narodi i civilizacije nas uvijek uspiju iznenaditi, bez obzira na to koliko dobro mislimo da ih uistinu znamo. Iako u današnje vrijeme znamo puno pomoću povijesnih izvora i moderne tehnologije, neke stvari će ipak ostati neizrečene. Egipćani su bili jedna od najnaprednijih kultura u ono, ali i u sadašnje vrijeme. Ostvarili su velike napretke u slikarstvu, pismu, životnom stillu, a ponajviše u graditeljstvu. Donosimo neke stvari koje vjerojatno niste znali o Drevnom Egiptu.

  1. Kleopatra nije bila Egipćanka Prema pričanju, najljepša žena tadašnjeg vremena i faraonka nije bila prava Egipćanka. Njezina obitelj se preselila iz Grčke u Egipat i živjela tamo oko 300 godina. iako je rođena i odgojena u Egiptu, tadašnji stanovnici su je i dalje smatrali Grkinjom. Ona je bila potomak obitelji koja je služila Aleksandru Velikom.
  2. Pretilost faraona Iako nam umjetnost govori da su svi Egipćani bili u odličnoj formi, x-ray pregledi mumificiranih faraona i svećenika nam govori drugačije. Jeli su hranu punu masti i šećera te pili puno vina i piva što je dovodilo do krvnih ugrušaka i problema sa srcem.
  3. Društvene igre Egipćani su bili veliki ljubitelji društvenih igara. Najpoznatija igra je Senet koja je bila igrana čak 2000 godina. Bacali su štap na način kako mi bacamo kockice i pomakivali svoj čunjić na polju oslikanom 30 kvadrata.
  4. Gradnja piramida Iako još uvijek ne znamo, niti ćemo vjerojatno ikada znati kako su izgrađene, znamo zašto i tko ih je gradio. One su bile grobnice u kojima su pokapani faraoni, a suprotno vjerovanjima, nisu ih gradili robovi. Njih su dobrovoljno gradili ljudi koje su plaćali faraoni čije su grobnice gradili. Osim što su bili plaćeni, bili su i dobro opskrbljeni hranom kako bi imali dovoljno snage.
  5. Sloboda Egipćanka Žene Drevnog Egipta imale su puno slobode u usporedbi s ostalim drevnim narodima, ali nažalost i u usporedbi s nekim današnjim društvenim zajednicama. Obično su radile kod kuće, ali ako su se odlučile za vanjske poslove bile su jednako plaćene kao muškarci. Mogle su prodavati zemljište i imovinu neovisno o muškarcima te sui male pravo razvesti se i ponovno udavati.
  6. Frizure U Amarni je pronađeno žensko tijelo u potpunom raspadu, ali imalo je sačuvanu kosu. Ta kosa je bila napravljena od 70 ekstenzija. Na istom mjestu je pronađeno mnogo sličnih slučajeva što ukazuje da su se Egipćani osim o šminki jednako dobro brinuli i o frizurama.
    (E.B.)
Pratite nas na društvenim mrežama!