Najčitanije knjige

Nekima omiljena aktivnost, a nekima muka koju su uspjeli ostavit iza sebe u školskim klupama. Čitanje igra veliku ulogu u razvoju mozga djece i proširenju vokabulara. Knjige poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, ali i smiruju i odvode čitatelja u potpuno novi svijet.

U nastavku donosimo 7 najčitanijih knjiga. Koje od tih knjiga ste vi pročitali?
Miguel de Cervantes: Don Quijote Ova lektira iz drugog razreda srednje škole govori o španjloskom “vitezu” koji prolazi razne avanture, neke samo u njegovoj glavi, a neke se uistinu dogode.
Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu Ovaj američki klasik je postigao pravi uspjeh po cijelome svijetu. Drama govori o pravdi i nepravdi državnog sistema što je aktualno još i danas.
J.R.R. Tolkien: Gospodar prstenova Malo tko nije pročitao knjigu, a još manje pogledalo film. Iako je Gospodar prstenova poznat kao trilogija, u originalu je izdan kao jedna velika knjiga.
Antoine de Saint-Exupery: Mali princ Dječja novela koja osvaja i male i velike čitatelje je jedna od najprodavanijih knjiga na svijetu. Mali princ pun je metafora i odličnih poruka koje nas tjeraju da se zamislimo.
J.K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca Baš kao i kod Gospodara prstenova, ne postoji mnogo ljudi koji nisu upoznati s radnjom Harry Pottera. Nakon nekoliko odbijanja izdavačkih kuća, J.K. Rowling postala je jedan od najplaćenijih pisaca.
J.D. Salinger: Lovac u žitu Knjiga koja je započela poznatu “prozu u trapericama”, odnosno stavila naglasak na sukob svijeta mladih i starijih će zasigurno ostati lektira koju mnogi vole.
George Orwell: 1984 Poznata knjiga poznatog pisca govori o zamišljenom distopijskom svijetu u kojem vlada drži sve konce i kontrolira svoje građane. Orwellova zamišljena budućnost nije bila daleko od istine.
(E.B.)

Pratite nas na društvenim mrežama!