Nova recesija navodno nam stiže 2020. godine? Je li Hrvatska spremna za to?

Svijet se nalazi na rubu nove recesije, koja bi mogla izbiti već 2020. godine, a veliko je pitanje kojim će se oružjima svijet, koji još vida rane prošle recesije, boriti protiv nje.
Budući da se već mjesecima govori o novoj recesiji od koje strahuju Europa i svijet, valja vidjeti je li Hrvatska ovoga puta spremnija i otpornija na ekonomske udarce koji prijete. Donosimo kratki pregled onoga što se zasad zna, prognozira i savjetuje u vezi s nadolazećom krizom.
Oči su uprte trenutno u Njemačku jer, kako kaže ekonomska poslovica: Kad Njemačka kihne, Hrvatska se prehladi. Njemačka je gospodarska lokomotiva čitave Europe, ali mnogi predviđaju da se njeno “zlatno doba” bliži kraju. Prema definiciji, recesija se periodično ponavlja i obično započinje u jednoj zemlji odakle se potom prelijeva u druge.

Na djelu je usporavanje cjelokupnog gospodarstva EU, koje je u drugom tromjesečju ove godine usporilo u odnosu na prvi kvartal, ali i u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U vrijeme prošle recesije Hrvatska još nije bila članica EU, a sada jest i mnogo je hrvatskih građana koji su otvaranjem europskog tržišta rada proteklih godina otišli u Njemačku i druge zemlje. Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako bi oni mogli biti prve domaće žrtve recesije. “Sve su prognoze da će njemačka ekonomija stagnirati sljedećih deset godina.
Problem je što će doći do restrukturiranja i smanjivanja narudžbi te će naravno i oni koji su se u Hrvatskoj uključili u taj nabavni lanac njemačke industrije prvi ostati bez posla- piše poslovni.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!