U Križevcima obilježen Međunarodni dan fizioterapeuta

Smanjila se dobna granica oboljelih

Međunarodni dan fizioterapeuta i fizikalne terapije  obilježava se od 1951.godine u više od sto zemalja svijeta s ciljem skretanja pozornosti javnosti na rad fizioterapeuta i njihov doprinos zdravlju ljudi.

Tako uz ovaj dan udruženja fizioterapeuta širom svijeta organiziraju različite aktivnosti kojima se želi naglasiti značaj i uloga fizioterapije u ukupnoj brizi za ljudsko zdravlje. 

Međunarodni dan fizioterapeuta obilježen je u Križevcima stručnim skupom na temu “Uloga fizioterapeuta u zdravstvenom sustavu”.  Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, čestitajući ovaj dan, kazao je da je bitno da javnost zna koje je mjesto fizioterapeuta u zdravstvenom sustavu i koliko truda ulažu za zdravlje i edukaciju. 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalnu djelatnost    Koprivničko-križevačke županije Željka Koluder-Vlahinja ukazala je na važnost ovog posla, a čestitke uz Međunarodni dan fizioterapeuta uputio je i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel. Obratila se i predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić koja je istakla da  fizioterapeuti rade u simbiozi s liječnicima i ostalim stručnjacima na poboljšanju zdravlja. Predavanja o povijesti i nastanku fizioterapije i putu školovanja fizioterapeuta, ulozi fizioterapeuta u bolničkim ustanovama te provođenju fizikalne terapije u kućama kao i radu u križevačkoj ambulanti održale su: Jasminka Potočnjak, mag. fizioth, Renata Deduš , prvostupnik fizioterapije, Aleksandra Kraljević, Melita Kopilović, prvostupnik fizioterapije i Katarina Šterbik dipl. fizioterapeut. 

-“U Križevcima fizikalna terapija postoji 49 godina i nekada je pružala zdravstvenu skrb uglavnom starijem stanovništvu. Danas se dobna granica smanjila i uglavnom se radi o radno aktivnom stanovništvu starosti oko 40-50 godina. Veliki je porast djece školske lpdobi sa povredama i skoliozom – kazala je Melita Kopilović te istakla i problem premalog broja fizioterapeuta. 

  Kad god govorimo o fizikalnoj terapiji, ujedno govorimo o važnosti tjelesne aktivnosti svakog pojedinca i pojedinke u društvu.

Fizioterapeuti su stručnjaci za vježbanje, pokret i funkcionalnost, a pomažu ljudima da održe pokretljivost i neovisnost. Kroz savjete i posebno dizajnirane programe za vježbanje, fizioterapeuti pomažu u prevenciji razvijanja kroničnih stanja te svladavanju fizičkih ograničenja.

U stvari, fizioterapeuti pomažu pacijentima da se bolje nose sa boli kako bi bili što pokretljiviji. Od neizmjerne je važnosti održavati ljude aktivnima i samostalnima što duže je moguće. Na taj se način ujedno mogu smanjiti troškove zdravstvene skrbi.

Nakon stručnih predavanja održana je promocija udžbenika “Fizioterapijska procjena” autorica Irene Klaić i Lukrecije Jakuš u izdanju Zdravstvenog veleučilišta Zagreb.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Ana Fortuna. 

Neka je svim fizioterapeutima sretan njihov dan koji se oblježava 8. rujna!

Pratite nas na društvenim mrežama!