Zašto je dobro jesti grožđe ?

Jesen je, vrijeme je grožđa

Sezona je grožđa i teško je odoljeti slatkim bobicama grožđa kad su ispred vas, a još bolja vijest je da su ti plodovi prepuni esencijalnih nutrijenata i ljekovitih svojstava.

Grožđe je dobro za vaše srce

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Grožđe je dobar izvor vitamina
Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoje crna, ljubičasta,
zelena, kao i ružičasta grožđa. Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne
potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima
Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za zdravlje i zašto treba biti dio vaše
svakodnevne prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti. Minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen

Važno je napomenuti da sjeme i koža sadrže najbogatiju koncentraciju
antioksidansa reservatrola. Resveratrol je spoj koji je pronađen u koži i sjemenu grožđa, a čuva srčani mišić fleksibilnim i zdravim. Razlog zašto je ”crveno vino” steklo popularnost je zbog svoje visoke koncentracije resveratrola.
Kod Francuza je utvrđeno da imaju niski postotak srčanih bolesti, smatra se da je to zbog njihove potrošnje crvenog vina i grožđa. Grožđe također sadrži spoj nazvan saponina koji pomaže smanjiti apsorpciju kolesterola i smiruje upalu čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, grožđe je definitivno dobro za srce.
Utvrđeno je da grožđe ima nekoliko anti-mikrobnih svojstava, koji nisu štetni za korisne bakterije u želucu. Ispitivanja su pokazala da ekstrakt grožđa smanjuje rast preko 14 različitih tipova štetnih bakterija koje se obično nalaze u ljudskom crijevu i želucu, uključujući E coli, Salmonella i H. pylori (što uzrokuje čir želuca).
Možete jesti grožđe kao svježe voće, sok od grožđa ili čak kao suho voće i na taj način pomoći svom tijelu.

Pratite nas na društvenim mrežama!