Dogodilo se na današnji dan- 28. listopada

Prva europska nacija koja je počela aktivno tražiti put do Azije bio je Portugal. Portugalci su već bili počeli istraživati Afriku 1400., a 1415. su otkrili sjevernu Afriku i zaposjeli muslimanski grad Ceutu. Nedugo zatim počeli su istraživati zapadnu obalu Afrike nadajući se da će naći put do Azije ploveći oko južnog dijela kontinenta. Ostale nacije, koje nisu željele zaostajati za Portugalcima, također su počele sponzorirati ekspedicije. U ovom svijetu punom istraživanja rođen je Kristofor Kolumbo, otkrivač Novog svijeta. Godine 1492. slavni je pomorac krenuo na put kojim se nadao pronaći pomorski put do Indije. 12. listopada 1492. Kolumbo otkriva Ameriku i iskrcava se na otok San Salvador. Tijekom svog prvog putovanja istraživao je i obale Kube na koju je pristao 28. listopada 1492. Kolumbo je umro 1506., još uvijek uvjeren da su njegova putovanja bila duž istočne obale Azije.


Sveučilište Harvard ili jednostavno Harvard je najstarije sveučilište u SAD-u, smješteno u Cambridgeu u saveznoj državi Massachusetts. Jedno je od najcjenjenijih sveučilišta na svijetu. Također je i prva i najstarija korporacija u Sjevernoj Americi osnovana na današnji dan 1636. Nazvan je po svećeniku Johnu Harvardu koji je koledžu poklonio svoju knjižnicu i 779 funti, osiguravši tako kontinuirani znanstveni rad. Na Harvard se ne može upisati svatko, na njega se upisuju najbolji učenici uz preporuku nekog profesora. Harvard godišnje daje mnogo znanstvenika, pisaca i političara koji se kasnije proslave. Samo neki od njih su političar i aktivist Al Gore, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, američki predsjednici John F. Kennedy i Barack Obama, te glumice Natalie Portman i Mira Sorvino.


Kip slobode, ili Statue of Liberty, spomenik je u SAD-u, na ušću rijeke Hudson u New Yorku. Predstavlja pozdrav svim posjetiteljima i useljenicima pristiglima u SAD. U 19. stoljeću Francuska ga je darovala prilikom stote godišnjice potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti. Kip je izradio Frederic Auguste Bartholdi, a unutrašnjost je oblikovala tvrtka Gustava Eiffela. Kip je posvetio tadašnji predsjednik Grover Cleveland 28. listopada 1886. godine. Kip predstavlja božicu slobode koja u ruci drži baklju. Nalazi se na popisu UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine. Bez spojnica je visok 46 metara, a s podnožjem 93 metra. Ukupna težina kipa iznosi 225 tona.

Na današnji dan 1465. rođen je Erazmo Roterdamski, nizozemski humanist, književnik, filolog i filozof, a na isti dan 1818. rođen je slavni ruski književnik Ivan Turgenjev, čije se djelo ”Očevi i djeca” smatra jednim od najvažnijih romana 19. stoljeća. Najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Microsofta Bill Gates, rođen je 28. listopada 1955., a godinu kasnije kontroverzni iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Svoj rođendan danas slave i talijanski pjevač Eros Ramazzotti (1963), američka glumica Julia Roberts (1967), kao i glumac Joaquin Phoenix (1974).

Izvor: metroportal.hr

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!