Dogodilo se na današnji dan – 9. listopada

Zimogrozni ljudi znaju što znači dobar komad deke, a onda sigurno znaju i to da je na današnji dan 1946. godine u Petersburgu u Virdžiniji proizvedena prva automatska električna deka kojoj je cijena bila 39,50 dolara.

Poznati marksistički revolucionar Ernesto „Che” Guevara pogubljen je na današnji dan 1967. nakon što je pokušao podići revoluciju u Boliviji. Među nesretnim vođama našao se i Jugoslavenski Kralj Aleksandar I na kojeg je 1934. izvršen atentat u Marseilleu.


Kralj Elvis Presley je možda imao uspješnu karijeru s mnogo hitova i prodanih albuma, ali ljubav ga baš nije išla. Zato se i razveo od Priscille nakon samo 6 godina braka. Eto, baš 9. listopada 1973.


U Francuskoj je ’81. ukinuta smrtna kazna. Na drugom kraju svijeta, u tadašnjem Sovjetskom Savezu osam godina kasnije novinska je agencija objavila kako je u Voronježu sletio NLO.


Radio postaje diljem svijeta konstantno su puštale pjesmu „Imagine” u čast pokojnog Johna Lennona. Istovremeno, Saddam Husein je svijetu javno obznanio kako bi rado raketirao Izrael novim oružjem.


Godine 2001. poslano je i drugo pismo s antraksom u nekoliko novinskih agencija te dvojici američkih demokratskih senatora. Pismo je usmrtilo pet osoba i zarazilo još 17. Krivac je navodno identificiran 2008.
U sveopćem svjetskom nuklearnom natjecanju, Sjeverno Koreja je pokazala da nije htjela zaostajati pa je 2006. tijekom vojnog testiranja detonirala nuklearnu bombu.


Miguel de Cervantes, poznati romanopisac (Don Quixote), rodio se na današnji dan 1547. Skladatelj Camille Saint Saëns, glazbeni genij od malih nogu rodio se 300-ak godina kasnije, kao i njegovi kolege, neprežaljeni John Lennon i njegov sin Sean Ono Lennon sigurno će slaviti 35. rođendan.

Godine 1882. rodio se pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: metroportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!