Guraju li i vaši prijatelji nos gdje mu nije mjesto i kako se nosite s time?

Znate onu ekipu koja voli gurati nos gdje mu nije mjesto, pa postavljaju pitanja od kojih vam pada mrak na oči tipa: “E, a kolika ti je plaća” ili “E, a kad ćete vi napokon napraviti dijete”… i slično, naravno.
Ako imate takvih likova u svojoj okolini i ne znate što bi s njima, otkrivamo kako reagirati i zaštititi svoju privatnost i osobne granice, a ne osjećati se neugodno.

“Najbolji način da nekome date do znanja da je prešao granicu je da mu bez uzrujavanja, sasvim smireno, istim tonom kao što teče cijeli razgovor, kažete da se osjećate neugodno, umjesto da mu kažete kako čini nešto loše postavljanjem tog pitanja. Kazujući toj osobi da vam je neugodno ili bolno dajete joj do znanja da želite da prestane, ali isto tako šaljete poruku da ju ne napadate”. 

Na žalost, bez obzira na motive, uvijek postoji mogućnost da se bez obzira na činjenicu da vam je neugodno, ne povuku. U tom je slučaju opravdano “stati na loptu”, odnosno jasno reći: “Mislim da je vrijeme da prekinemo ovaj razgovor”. Promijenite temu ili otiđite. Znamo da imate bar jednog takvog/takvu. Kako se vi nosite s takvima? 

Pratite nas na društvenim mrežama!