Imendan slave Teodor, Ivan i Borislav

Prema katoličkom kalendaru danas imendan slave Teodor, Ivan i Borislav.


Ime Teodor potiče iz grčkog “Theodoros” (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božji”. Po narodnoj tradiciji davalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali, pa im ga napokon Bog dao. U raznim varijantama ime je rasprostranjeno širom Evrope a i šire. Npr. ime Feodor ili Fjodor je ruska varijanta iz grčkog “Theodoros”. U Engleskoj je poznat oblik Ted tj. Teddy.Kod nas su od ovih imena izvedena su imena Tiodor, Toda, Tode, Todo, Todor, Toša, Toško, Tošo i Fedor.

Prastaro staroslovensko ime. Složeno je od osnova sa značenjem “borba” + “slava”. Među južnoslavenskim narodima, jedan od najranije posvjedočenih je ban u Bosni u 12. vijeku koji je prozvan Borić (deminutiv od Borislav), čiji je sin bio poznati ban Kulin, koji se i danas u narodu pominje kao onaj koji pripada najudaljenijoj prošlosti. Od ovog imena izvedena su imena Borisav, Borisava, Borislava, Borislavka, Borić, Borica i Boriša.


O Ivanu smo već mnogo puta pisali, jer njihovo ime u katoličkom kalendaru spominje se nekoliko puta, ali nismo napisali da samo ime Ivan ima posebna značenja i vrline a to su individualnost, vedrina, autentičnost i nadarenost.”

Izvor: Knjiga imenna, Foto: š.v

Pratite nas na društvenim mrežama!