Međunarodni dan bijelog štapa- 15. listopada

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada još od 1964. godine kada je g.Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.
Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont još 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.


I Republika Hrvatska je 1996. godine proglasila 15. listopada Danom bijelog štapa te se time priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Problemi s vidom, odnosno poremećaji vida, mogu se u grubo razvrstati u tri kategorije:
– Sljepoća kao najteži oblik poremećaja, ne predstavlja samo potpuni gubitak vida, već i stanje u kojem je vizualno polje 20% ili manje
– Slab vid je stanje uobičajeno za starije ljude, iako se javlja i kod mlađih, a uzrokovano je genetikom, traumatskim ozljedama i bolesti
– Neraspoznavanje boja je posljednja velika kategorija poremećaja vida, iako ju je možda neprikladno nazvati poremećajem jer stanja u kojima je neraspoznavanje boja istinsko ograničenje ima vrlo malo.

Osiguravanjem i unapređenjem zaštite prava slijepih osoba te razvijanjem i koordiniranjem mjera i aktivnosti sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom od 2017. do 2020. god. koja je provedbeni dokument Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, u Republici Hrvatskoj nastavlja se vođenje sustavne politike usmjerene stvaranju uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba sa invaliditetom u svim područjima života zajednice bez diskriminacije, uklanjanjem svakodnevnih prepreka u njihovim životima.

Čestitajući današnji dan, želimo istaknuti da Međunarodni dan bijelog štapa simbolizira nastavak senzibilizacije i upoznavanja javnosti sa poteškoćama s kojima se u svakodnevnom životu susreću slijepe osobe kako bismo svi zajedno doprinijeli većoj kvaliteti njihovog života,   a ujedno je i prilika odati priznanje slijepim osobama na aktivnom zalaganju i ostvarenju svoje samostalnosti i neovisnosti. (UIK)

Pratite nas na društvenim mrežama!