Mirko Bačani u povodu nagrade “Zlata vrijedan” za portal Radija Križevci

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom, šestu godinu za redom, provode projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

Ovogodišnje nagrade poljoprivrednicima uručene su u petak 11. listopada 2019. godine na završnoj svečanosti u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Prvo mjesto osvojio je OPG Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se bavi stočarstvom i ratarstvom. Nagradu od 30.000 kuna uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Mirko Bačani kazao nam je da mu se još dojmovi nisu slegli:

“Još praktički ne vjerujem da se to dogodilo. Stvarno smo bili jako iznenađeni jer je konkurencija bila velika. Bilo mi je izuzetno drago što uopće sudjelujemo u tom projektu i što se na taj način promovira  poljoprivreda. 

Dejan i Lorena zaslužni su dosta za to, ali i svi zajedno, cijela obitelj. Supruga je ta koja sve drži na okupu.

Bavimo se stočarstvom kao i drugi u Rumenjakima. Volim reći da su svi tu vrijedni zlata koji se time bavimo u našem kraju. Nije lako, ali uporni smo” – izjavio je za portal Radija Križevci Mirko Bačani.

Poželjeli smo obitelji Bačani  da im se ostvare planovi, a priznanja i nagrade, kako i sami kažu, daju im  dodatni poticaj i volju da se još više trude.


Po izboru Stručnog žirija drugo mjesto i 20.000 kn osvojio je OPG Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji. OPG vodi farmu sa 150 goveda simentalske pasmine i obrađuju 70 hektara zemlje, a nagradu im je dodijelio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.
Treće mjesto pripalo je OPG-u Roberta Čondićaiz Kadanovaca u Požeško-slavonskoj županiji koji će svojih 10.000 kn nagrade uložiti u svoj ranč. Nagradu mu je uručio Ivan Horvat, menadžer DM marketinga i odnosa s javnošću.
Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri koji se bavi proizvodnjom pjenušavih vina. Nagradu od 10.000 kn uručila joj je članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina.Čitatelji Večernjeg lista izabrali su svog pobjednika i proglasili OPG Ane Knezović iz Vukovarsko-srijemske županije koji se bave vinarstvom, a nagradu im je uručila Andrea Borošić, članica Uprave Večernjeg lista.

Prilikom dodjele ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila:
„Na jednom smo mjestu okupili najbolje hrvatske poljoprivrednike, čije priče i posao koji svakodnevno rade mogu biti uzor i primjer svima. Njihove vrijedne ruke dobile su još jedno priznanje. U Hrvatskoj ima još mnogo obiteljskih gospodarstava koja predano rade svoj posao i koji će se u idućim godinama naći među nominiranima. Posebno sam ponosna na sve mlade poljoprivrednike koji su ostali na selu i poljoprivredu odabrali za svoje zanimanje.“
Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN  tu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.
Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Svaki od finalista predstavljen je u emisiji Dobro jutro Hrvatska kao i u Večernjem listu, a čitatelji su mogli glasovati za svoje favorite. Donosimo nekoliko fotografija OPG-a Bačani.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Intervju: Jelena Ivšić

Fotografije: Boriš Ščitar/PIXSELL, OPG BAČANI

Pratite nas na društvenim mrežama!