Mitovi oko svijeta

Već u vrtiću naučimo neku legendu ili mit o svojem gradu, rijeci, planini ili sličnome. Te priče zadive mnogu djecu koja nastave svoja istraživanja od vrtića i škole pa sve do odraslog života. U osnovnoj i srednjoj školi ljubitelji mitologije obično počnu s čitanjem knjiga o mitologiji poput Percy Jacksona autora Ricka Riordana ili se posvete gledanju filmova i televizijskih serija. Ali jeste li znali razliku između mita i legende? Legende se baziraju na istinitom događaju s poznatim ljudima iz prošlosti koje su preuveličane i podmetnute fikcijom kako bi ostale bolje zapamćene. S druge strane, mitovi potječu iz određenih kultura gdje su likovi bogovi koji su zaslužni za objašnjavanje tada nemogućih pojava poput potresa i grmljavina. Sve legende i mitovi se razlikuju od svojih prvobitnih oblika jer su se stoljećima prenosile usmenom predajom. U školi smo naučili mnogo grčkih i rimskih mitova i legenda kao što su trojanski konj, mit o Prometeju i Eneji. Oni su relativno “normalni” za razliku od ovih 5 mitova iz različitih kultura.

1. Zapadno afrička mitologija

Ovo je mit koji objašnjava kako svatko od nas ima nešto mudrosti u sebi. Sve je počelo kada je pohlepni pauk Anansi želio biti najmudrije biće na svijetu. Uspio je prikupiti svu mudrost u jedan ćup nakon čega je odlučio popeti se na drvo. Stalno je padao pa mu je dobrodušan sin dao savjet da zaveže ćup za sebe kako nebi padao. Anasi, pun mudrosti ali ipak naivan, zavezao je ćup za sebe i opet pao s drveta, a sva mudrost se rasipala u rijeku te raširila se svijetom.

2. Japanska mitologija

Amaterasu, božica Sunca naredila je Tsukiyomiju, njezinom bratu, bogu Mjeseca da posjeti Uke – Mochi, božicu hrane. Ona je proizvodila hranu tako da je povračala u Zemlju kako bi izrasle bobice, voće i povrće. Tsukiyomi je bio zgražen i odlučio ju je ubiti. Kada je njegova sestra saznala za to, maknula se od njega i podjelila svemir na noć i dan.

3. Eskimska mitologija

Sedna je bila prekrasna djevojka koju je otac tjerao da se uda, no ona je odbijala svakoga. Jednog dana, morska ptica joj je obečala da će je odvesti u soj veliki, raskošni dom. Sedna je pristala, ali ispostavilo se da je raskošni dom samo maleno gnijezdo. Uplašena, nazvala je oca

da dođe po nju. Tata je doplovio do nje te su krenuli kući, ali jato ptica je okružilo brod i počeo lupati krilima izazivajući potres. Bojaći se za sebe, otac je bacio Sednu more. Pokušala se spasiti, ali tata joj je prvo odrezao prste, a zatim ruke te je bacio na dno oceana. Iz njezinih odrezanih udova razvile su se morske životinje i nemani.

4. Egipatska mitologija

Majet je božica istine, pravde i smrtnosti. Ona je kćer boga Ra i žena boga Mjeseca Thotha. Kada je osoba umrla, uspoređivala je težinu njihovog srca i pera. Ako je srce bilo lakše, osoba bi išla u raj, no ako bi srce bilo teže, demon bi pojeo to srce uzrukojući još jednu smrt preminulog.

5. Nordijska mitologija

Prema ovom mitu, svijet je napravljen od dijelova tijela boga Ymira. Kada je umro, njegova krv je postala oceani, kosti planine, zubi kamenčići, kosa biljke i trepavice su postale čovjek. Njegova glava je bačena u visine gdje 4 patuljka drže lubanju, a mozak se “razlijao” po cijelom nebu i postao oblaci.

(E.B.)

Pratite nas na društvenim mrežama!