Održan okrugli stol “Ostvarivanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“ u organizaciji Udruge „HERA“ i Policijske uprave Koprivničko-križevačke

U petak, 11. listopada, u prostorijama Policijske uprave Koprivničko-križevačke, održan je okrugli stol pod nazivom „Ostvarivanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“ u organizaciji Udruge „HERA“ i Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

Svrha okruglog stola bila je razmjena iskustva u radu sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Doprinijeti jačanju sustava podrške žrtvama i svjedocima te umrežavanju organizacija civilnog društva i institucija koje se u svom radu zalažu za promicanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela.

O iskustvima provedbe programa podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja u Koprivničko – križevačkoj županiji govorila je voditeljica programa i savjetodavnih aktivnosti u udruzi „HERA“ Križevci Marina Švagelj Jažić. Osvrt na kaznena djela i prekršaje nasilja u obitelji u 2018. i 2019.g. dala je policijska službenica Službe kriminalističke policije Policijske uprave koprivničko – križevačke Kristina Filipović.
Voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju pri Ministarstvu pravosuđa Maida Pamuković ukazala je na važnost obavještavanja žrtava o otpustu zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Albina Tisanić iznijela je iskustva u radu državnog odvjetništva kod ostvarivanja prava žrtava. Nadalje, o pravu žrtve, osiguranju mjere zaštite i iskustvu rada Udruge govorio je izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek.     
Okruglom stolu prisustvovali su stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb u Križevcima i Koprivnici,  Zavoda za hitnu medicinu, Ureda državne uprave, Općinskog suda u Koprivnici, predstavnici Udruge „Bolje sutra“ i policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Pratite nas na društvenim mrežama!