Održani Dani regionalnog razvoja i fondova europske unije

Ovih dana održali su se Dani regionalnog razvoja i fondova europske unije u Šibeniku u organizaciji istoimenog ministarstva. Ministarstvo, kao nositelj regionalnoga razvoja, u Šibeniku je okupilo predstavnike državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave koji rade na provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova kako bi s regionalnim i lokalnim čelnicima razmjenjivali iskustva i mišljenja o aktualnim temama vezanima uz mogućnosti financiranja različitih projekata iz europskih fondova kao i izazovima u njihovom korištenju. Dane regionalnog razvoja i fondova europske unije je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Na Danima regionalnog razvoja i EU fondova održane su i ministarske prezentacije ‘Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku’, ministarski panel ‘EU fondovi – izazovi za budućnost.

Paneli koji su bili pripremljeni su :
-Iskustva iz postupanja po prigovorima u postupcima dodjele bespovratnih sredstava i provedbi projekata sufinanciranih sredstvima EU
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

-Financijski instrumenti za javni sektor Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,
Hrvatska banka za obnovu i razvitak
ESF plus: nove prilike
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava

-Teritorijalni razvoj u okviru Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i nova financijska perspektiva EU 2021.– 2027. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

-Aktualnosti u provedbi projekata u 2019.
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU
Ruralni razvoj – dosadašnja postignuća i planovi nakon 2020. godine
Ministarstvo poljoprivrede

Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku?
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava
Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

EU fondovi – izazovi za budućnost
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture
Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Ivan Malenica, ministar uprave
A u nedjelju 6.10.2019. godine održan je Sajam EU fondova.
Na panelima su sudjelovali gospodarstvenici i političari iz našeg područja pa smo pitali načelnika Općine Kalnik Mladena Kešera da nam prokomentira Dane regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
“Nisam zadovoljan” predviđenim potezima koji bi trebali uslijediti za novo proračunsko razdoblje 2020-2027 godina.
Na panelu iskustva po prigovorima za bespovratna sredstva osobito sam nezadovoljan jer se slilo tisuće primjedaba i upravnih tužbi što je samo znak da su Pravilnici i natječaji dvosmisleni i nisu jasni i da ih treba mijenjati, a o tome nitko ne govori.
Na panelu teritorijalni razvoj u okviru nacionalne razvojne strategije 2020 neće imati nikakva učinak već će se ponoviti tone projektiranja i građevinskih dozvola koje se nikada neće realizirati što je nedopustivo jer vidimo gdje smo pogriješili u trenutnom proračunskom razdoblju gdje nismo imali iskustva s fondovima.
Smatram da je potrebno ciljano implementirati lokalne razvojne projekte u novo proračunsko razdoblje 20-30 i tada će fondovi imati ozbiljan utjecaj na regionalni razvoj zemlje i odnosit ćemo se odgovorno prema javnom novcu.
Ražalostilo me obraćanje ministra Butkovića koji je jasno rekao što planira njegovo ministarstvo financirati iz EU fondova, a to je isključivo otoci i Jadranska Hrvatska, a brza cesta Križevci -Koprivnica nije u planu ministra.

Pratite nas na društvenim mrežama!