Otvorena izložba slika Marije Marciuš “Moja putovanja” i predstavljena knjiga Marka Marciuša “Kalifova šahovska ploča”

U prostoru Gradske knjižnice “Franjo Marković” otvorena je sinoć druga samostalna izložba slika članice Križevačkog likovnog kruga Marije Marciuš naslovljena “Moja putovanja”. Autorica se predstavila prije četiri godine svojom prvom samostalnom izložbom u prostoru knjižnice i već tada izazvala veliki interes križevačke likovne publike.
Nakon uvodnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjane Janeš Žulj koja je pozvala posjetitelje i na ostale događaje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, o stvaralaštvu Marije Marciuš govorio je Zoran Homen:
“Marija Marciuš ima nešto prirođeno u sebi, radovi pokazuju da je predodređena za slikarski rad i ona to potvrđuje i na ovoj izložbi. Njezin način slikanja se drži jednog realističnog, uvjerljivog stila kojim ona bilježi, kako je sama rekla, svoja putovanja. Njezini motivi su slikarski zapisi s mnogih putovanja i “druženja” s prirodom, od Kalnika do otoka kao i prostora izvan naših granica. Koristi tehniku ulja na platnu, a vrlo vješto slika akrilikom. Na ovoj izložbi Marija Marciuš se predstavlja još i svojim pastelima.


Ovom izložbom autorica potvrđuje da je na dobrom putu otkrivanja svih tajni slikarskog zanata, razumijevanja smisla slike i unapređenja slikarskog rukopisa. Broj naslikanih slika samo dokazuje da je taj put slikarskog istraživanja plodonosan i , nadasve, trajno inspirativan, što samo znači da se i ubuduće možemo nadati novom slikarskom putopisu” – napominje Zoran Homen.

Obratila se i slikarica Marija Marciuš koja je kazala da, ukoliko je izvan grada, uvijek ističe da dolazi iz Križevaca, grada svetog Marka Križevčanina, da je članica Križevačkog likovnog kruga i da na taj način promovira ovaj kraj. Slika s dušom, potvrđuje to i sama:
“Ta svaka slika ima svoju priču, sliku stvara ne boja nego duša a ja te slike stvaram stvarno s dušom. Nadam se da vam se slike sviđaju i da ću vas još razveseliti, hvala od srca što ste došli i na taj način me potaknuli da i dalje radim” – kazala je vidno uzbuđena slikarica.

Ovom prilikom predstavljeno je i stvaralaštvo Marka Marciuša, druga knjiga “Kalifova šahovska ploča” koja uskoro izlazi iz tiska. Objavljivao je kratke priče i osvrte u svim važnijim domaćim književnim časopisima i magazinima, a radovi su mu objavljivani i u zbirkama i antologijama. Za istaći je “Pet autora traži naslov” , “Najbolje hrvatske priče”u izboru Miljenka Jergovića, prva samostalna zbirka priča “Pročitaj me” , surađivao je sa časopisima znanstvene fantastike, nastupao na mnogobrojnim književnim večerima diljem Hrvatske. Osim književnog rada bio je poznat i kao elektronički virtuoz gitarist.

O kreativnom radu Marka Marciuša govorio je prof. Petar Babić , a zatim se obratio Saša Lončarić u ime izdavača, udruge K.V.A.R.K.

Gradonačelnik Mario Rajn otvorio je izložbu čestitajući na likovnom stvaralaštvu Mariji Marciuš. Izrazio je ponos i zadovoljstvo radom Križevačkog likovnog kruga te kazao da se Križevci upravo po tome značajno razlikuju od drugih gradova.
“Grad čine ljudi, a kad su ljudi ovako plodni autori, onda je ovo zaista grad s dušom” – kazao je gradonačelnik.

Izložba slika Marije Marciuš u prostoru Gradske knjižnice “Franjo Marković” može se razgledati do 31. listopada. (J.I.)

Pratite nas na društvenim mrežama!