Predstavljena zbirka poezije “Djetinjstva moga dani” Mihaele Šatvar

Njeguje izričaj svog kraja – dotakla beskrajne ljepote kraja u kojem živi

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige u petak navečer predstavljena je križevačkoj javnosti zbirka poezije “Djetinjstva moga dani” mlade autorice Mihaele Šatvar, učenice 1. razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjane Janeš Žulj, o Mihaelinom stvaralaštu govrila je prof. Ana Rajković . Posjetitelji su imali priliku ove večeri, zajedno s autoricom, “prošetati po perivojima i poljanama života i djetinjstva” koje je opisala Mihaela.

“Mihaela je ovime obogatila čitatelji i svoj kraj, bavila se temama iz svakodnevnog života dajući puno opisa prekrasnog pejsaža u kojem živi. Svaku pjesmu gradi na poseban način, a što je najvažnije sačuvala je u njima jezik svoga kraja. Pokazala nam je da bi njenim tragom trebali krenuti i ostali mladi ljudi. Piše o okruženju u kojem živi, prirodi kojoj se divi, religioznoj tematici, dotakla je beskrajne ljepote kraja iz kojeg dolazi. Svaka pjesma u čitatelju budi sjećanje na djetinjstvo i za nju je svaki trenutak inspiracija. 

Mihaela podsjeća da nikada ne smijemo zaboraviti blago svog jezika i narječje svog kraja” – kazala je Ana Rajković.

O Mihaelinom stvaralaštvu govorile su i njene profesorice, mentorice koje su istakle da ona kroz svoje stihove jasno doživljava svijet oko sebe, osvrnule se na njeno stvaralaštvo i brojne nagrade koje je osvajala na raznim natjecanjima i susretima te joj poželjele još mnogo uspjeha.

Antun Premelč koji je pratio Mihaelin rad i uspjehe vidno uzbuđen opisao je kako je uvijek isticao njezino stvaralaštvo, a svoj osvrt na zbirku pjesama dala je likovna umjetnica i pjesnikinja Sanja Benko koja je isto tako pjesnički opisala Mihaelin rad. 

Pero Budija, i sam književni stvaralac, dvije godine pobjednik u Varaždinu na natječaju Muzeja anđela, kazao je da ga Mihaeline pjesme vraćaju u djetinjstvo te čestitao autorici na tome što opisuje svoje djetinjstvo i svakodnevicu u svom kraju čuvajući njegovu baštinu.

Predsjednik Udruge “Plava krv” iz Dropkovca koja je i izdavač knjige, Mario Crnčić zahvalio je svima koji su pomogli da dođe do njenog tiskanja. 

“Mihaela je pokazala da se uz ustrajan rad mogu napraviti najkvalitetnija djela” – kazao je Mario Crnčić, a zatim su posjetitelji mogli uživati u Mihaelinim stihovima koje je govorila sama autorica. (J.I.)

Pratite nas na društvenim mrežama!