Pripremite lonce, tave i kestene

Dolazak tmurnijeg, kišnog vremena, padanje narančastog, crvenog i smeđeg lišća te pokoja prehlada označavaju dolazak jeseni. Iako nam vrijeme postane hladno te dani sivi, postoji nešto zbog čega se mnogi vesele ovom godišnjem dobu – kesteni.
Postoji 9 vrsta kestena, a često se svrstavaju i na europske, kineske, japanske te američke. Zanimljivo je da njihov životni vijek može biti čak i do 800 godina.

Neke godine su jako plodni, a neke malo manje, no bitno je da ih uvijek ima. Dok jedni preferiraju kuhane, drugi više vole pečene kestene. Bez obzira na to, oni će vam pružiti užitak, ali i mnoge zdravstvene dobrobiti.

  1. Kesteni su puni vlakna koji će pomoći vašoj probavi.
  2. Oni su puni ugljikohidrata, ali ne jednostavnih poput glukoze, već dosta kompleksnijih koji će vas dugo držati sitima.
  3. Također, sadrže i vitamin C koji ne samo da pomaže u jačanju i održavanju imunološkog sustava, nego pomaže i kod jačanja stijenaka krvnih žila.
  4. Kesteni su bogati bakrom koji je zaslužan za jačanje živaca te pomaže u apsorpciji željeza gdje pridonosi u stvaranju eritrocita, crvenih krvnih stanica.
  5. Kesteni su većim dijelom zasićeni škrobom zbog čega se od njega često rade pire i slična jela koja u sebi inače sadrže gluten.
  6. U sebi sadrže vitamin B koji nam pomaže da naš mozak čim dulje ostane koncentriran te daje našoj koži sjaj.
    (E.B.)
Pratite nas na društvenim mrežama!