Profesori srednjih škola najavljuju štrajk koji bi se trebao održati 10-tog listopada

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske traže povećanje koeficijenta složenosti poslova svih zaposlenih u obrazovanju, čime bi im se plaća povećala za šest posto. Zbog tog zahtjeva je početkom rujna održan i prosvjed, a kako dogovor s Vladom i dalje nije uspostavljen, spomenuti sindikati danas su Vladi predali najavu štrajka. Štrajk će, ako do dogovora ne dođe, u srednjim i osnovnim školama započeti već 10. listopada.
Štrajk će početi 10. listopada, trajat će do ispunjenja zahtjeva, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec prije predaje najave štrajka u Vladi, prenosi N1.

Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana. Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru. Ponavljam da ulaganje u obrazovanje NIJE trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje, poručila je Divjak putem Facebooka.

Pratite nas na društvenim mrežama!